Terima kasih pada Kak Wan berkongsi resepi biskut yg mudah dan sedap ni. Izinkan Yatie kongsikan resepinya kat sini pula ya buat rujukan di masa akan datang. Pada kawan2 yg nak merasa tu, bolehlah mencubanya...mmng sedap.
Di kesempatan ini saya nak berterima kasih pada Ben Ashaari yg sentiasa menghargai kami blogger masakan. Hampir setiap tengahari ada saja segmen Makanan berbuka puasa pilihan dari Ben Ashaari sendiri. Secara tidak langsung menaikkan juga traffik pada blog masakan. Terima kasih pada semua pengunjung setia blog Sinar Kehidupanku juga pengujung2 yg baru. Saya amat2 menghargainya. Kawan2 boleh juga lihat di Makanan berbuka puasa pilihan di 4, 11 dan 17. Terima kasih sekali lagi.
Bahan A
- 130 gm mentega
- 20 gm shortening
- 70 gm gula kastor
- 30 gm nestum - diramas
- 30 gm oat- panggang dan kisar
- 30 gm serbuk badam
- 20 gm bijan hitam
- 25 gm tepung jagung
- 10 gm tepung beras
- 150 gm tepung gandum
Cara-cara
- Sebatikan bahan A dan masukkan bahan B dan uli rata.
- Masukkan bahan C dan uli lembut kemudian canai menjadi kepingan nipis.
- Terap dgn acuan empat segi tepat dan sapukan kuning telur dan hias dgn ceri merah dan hijau.
- Bakar pada suhu 140c selama 30 minit atau sehingga kekuningan.
**Adunan di atas dapat sikit je, so Yatie buat 2 adunan sekali.
As'salam Yatie
ReplyDeleteDah mula mengukis juga ya, agaknya dah bederet2 ke belum kat almari tu erk hehehe. Raya bolehlah k.ct datang bertandang kerumah nanti ya. sambil2 tu boleh bagi Hamka duit kaler HIJAU juga hehehe
tuuuuuuuuuu dia!! mcm2 biskut dah keluar ni, mesti Hamka seronok!
ReplyDeleteNampak berseri2 bila ada bijan hitam dlm tu, sedapnya, akk tgh cari mood nk buat kukis ni hehe
ReplyDeleteAsslmkum..
ReplyDeleteWah! Kak yatie pun dah mula mengukis ya..
salam kak Yatie...sedap nampak biskut tu..kalerpul...
ReplyDeletemesti best biskut nestum nie, nak buat jg la nnt.
ReplyDeletesaya pun buat jugak biskut ni kak, memang sedap rasanya, satu adunan tu tak dapat banyak kan, kalau buat dua pun takpe... Cantik je biskut akak :)
ReplyDeleteSalam Yati.menarik biskut dihias dg ceri hijau merah.kat Cairo tak jumpa lagi ceri mcm di Msia...tak boleh nak hias biskut.
ReplyDeletesalam kak yati..dapat byk tue..muai klu buat nie..zila simpan resepi nie dulu...kot2 terlebih rajin boleh ditry:)..cantik2 kukis akk tue..suka tgk:)
ReplyDeletetergeliat lidah menyebutnya...he3
ReplyDeletedah start ngukis yerk kak..
sedapnya tengok..
Wahhh..! biskut raya dah muncul kembali..
ReplyDeletetak sabo nak beraya dah nie..
salam lebaran..!!!
banyak dah biskut yg akak buat...sedapnya tgk biskut ni. nak datang beraya umah akak jugalah nanti..hehe
ReplyDeletemantap nih :)
ReplyDeleteNice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
shortening tu ape?
ReplyDelete