Bahan-Bahan
- 5 keping ikan pari (saya guna ikan cencaru)
- 3 camca besar pati santan-Yatie lebihkan sikit sbb nak berkuah
- 1 biji bawang besar, dipotong bulat
- 3 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 5 biji cili hijau*
- 8 - 10 biji cili padi*
- Segenggam ikan bilis, rendam 5 minit dan toskan*
- 1 cm belacan*(*kisar halus)
- 1 keping asam gelugor
- 2 biji limau kasturi, ambil jusnya
- Garam dan gula secukup rasa
- Ikan dicuci bersih, lumur dengan sedikit kunyit dan garam, goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Bila ikan cencaru dah sejuk, Yatie buang kulit kerasnya tu.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus hingga terbit minyak. Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa. Masukkan asam gelugor (kalau guna). Masak hingga mendidih.
- Masukkan ikan dan potongan bawang besar, gaul rata dan masak hingga pekat dan bawang lembut. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi (jika guna), gaul rata dan angkat. Hidangkan panas..
menyelerekan
ReplyDeletetaruk santan ye yatie. wahh .. boleh cuba ni.
ReplyDeletesaya pernah masak juga resepi ni kak yatie, guna ikan pari. memang sedaaap sangat. terbukti kesedpannya. baru ni saya jumpa satu resepi ikan cencaru. semalam tak silap, cencaru ngan sambal apa ek.. nampak sedappp sangat..
ReplyDeleteni ha link dia kak. maybe bagi inspirasi..
http://tarabozu2.blogspot.com/2012/03/ikan-cencaru-belah-belakang-bersos.html
Assalamualaikum Yatie...
ReplyDeleteMesti sedap ni ada bubuh cili padi tu yg buat Kak Lin terliur....
Cencaruni goreng garing dan masak taucu pun sedap..
ReplyDeleteguna talapia sedap, Kak Yatie.. cari yg besar2, nyum nyum
ReplyDeleteSedapnya...Salam kak..saya ada cuba resepi donut akak memang sedap..
ReplyDeleteSalam Yatie..Sedapnya...teliur mama..
ReplyDeleteSedapnya...menggoda....
ReplyDeleteSalam Yatie...
ReplyDeleteikan kalau disambal mcm ni mmg bertambah akak mkn nasi tauu! hihi..
ikan cencaru ni mmg boleh dibuat macam2 kan? sedap.. tp akak ingat lagi arwah ayah akak kurang suka ngan ikan cencaru ni tak taulah kenapa.. padahal dia tu kaki meratah ikan.. (org t'ganulah katakan..) tp bila kena ikan cencaru mesti terbantut selera dia.. hihi... jd mak akak terpaksalah masak lauk lain kalau nak masan ikan cencaru..
re: t.kasih ye Yatie berkongsi idea resepi talam chacha yg sedap tu... rasanya mmg sedap.. cuma tak puas hati sebab guna tpong cap teratai tu lapisan bwh agak lembut sikit.. tp nasib baik masih boleh dipotong.. hiii... lenkali mmg kena cari tpg cap gajah juga utk buat kuih2 talam ni kan...
boleh cuba ni. bau pun sedap je. hehehe...
ReplyDeletesalam..k.yatie...zla br buat minggu lps.wahh, sedap kan?mmg feveret sgt masak sambal lada hijau ni..hehhe.opss, jgn lupa dating kt mlm ni k.yatie, vanilla coklat episod akhir:)
ReplyDelete