Sunday, January 19, 2014

Coffee Chiffon Cake

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama tak buat Chiffon Cake. Saya mmng peminat setia kek mcm ni, tak kisahlah perisa apa...semuanya saya suka. Biasanya buat perisa pandan, kali ni buat perisa kopi. Masa kek dlm oven ni, harum semerbak je baunya. Bila dah sejuk, apalagi...tak sabar nak merasa. Kek ni sungguh lembut dan sangat sedap. Walaupun tak menggunakan cream of tartar/lemon jus....kek ni menjadi dngn jayanya, sedap betullah. Terima kasih pd penyumbang resepi asal. Saya kopipes resepi dari FB Zaliedana dan Zita Ali. Pada kwn2 yg tak ada cream of tartar utk buat kek cipon tu, bolehlah cuba resepi ni, pasti menjadi....PERCAYALAH...Kita boleh tukar pd perisa kegemaran. Selamat Mencuba..




Bahan (A)


  • 6 biji kuning telur (gred A)
  • 30gm gula halus
  • 80ml susu cair
  • 80ml minyak masak
  • 100gm tepung naik sendiri
  • 2 sudu kecil coffee emulco
Caranya.
  1. Pukul kuning telur dan gula hingga sebati. Masukkan tepung berselang seli dngn minyak dan susu cair. 
  2. Masukkan coffee emulco dan pkl sebati. Ketepikan dulu.
Bahan (B)

  • 6 biji putih telur
  • 12gm tepung jagung (2 sudu besar, rata)
  • 125gm gula halus.
Caranya
  1. Pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga bertanduk.
  2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan kaub balikkan.
  3. Masukkan 1/4 dari bhn (A) dan kaub balikkan.
  4. Masukkan kesemuanya dan kaub balikkan hingga rata semuanya.
  5. Tuang dlm loyang.(loyang berlubang 22cm)
    *loyang jgn digris. Boleh dilapik dgn kertas minyak dan sapu sedikit butter/majerin di dasarnya sahaja.
    Bakar dlm suhu 160C + - 50 mins.
  6. Bila dah masak, keluarkan dari oven dan terbalikkan. Biarkan sejuk dahulu, barulah di potong.

3 comments:

  1. Salam yatie, dah nampak kelembutan dan kespongi kek ni aduh tak sabar akak pun nak try lah, dah semestinya perisa kopi sbb my fav kopi thanks ya nak copy paste jugak resepi ni..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Yatie mmg gebu nmpk kek chiffon yatie ni...nmpk lembut dan gebu jer

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...kak..sy nk minta izin guna resepi ni....nk cuba buat.....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails