Bahan-Bahan
- 2 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan tepung gandum
- sedikit garam
- 1 cawan air- utk uli tpng (tuang sikit2 ya masa uli doh)
- 1 sudu kecil perisa keladi
- 1 sudu kecil pewarna purple
- Air secukupnya - utk merebus bubur candil
- 1 biji keladi minyak/isinya kuning (keladi ni sedap sbb empuk)
- 1 cawan santan pekat
- 4 cawan air
- 3/4 cwn gula pasir
- 2 helai daun pandan-di simpulkan
- Kupas keladi sehingga bersih dan potong kecil/dadu besar. Cuci bersih dan rebus hingga empuk. Bila dah empuk toskan. Sementara tu dlm periuk lain didihkan air utk rebus doh candil.
- Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dlm mangkuk.
- Campurkan air, bersama perisa keladi dan warna purple. Tuangkan air sedikit demi sedikit ke dlm tepung. Gaulkan rata dan uli sehingga menjadi doh yg lembut.
- Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan menjadi bebola kecil dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
- Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
- Di dalam periuk yg lain, masukkan santan pekat, air dan gula pasir.
- Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
- Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan. Kalau suka boleh letak gula melaka/gula merah.
sedap....
ReplyDeleteSedapnya Yatie...
ReplyDeleteAkak suka juga keladi ni tapi tulah takut terbeli keladi yg gonyeh bak kata Yatie tu.. :)
sedapnyer...faveret sy bubur mcm ni...
ReplyDeleteSedapnya hirup bubur time cuaca sejuk begini...
ReplyDeletealahai rajinnya buat bubur kak Yatie ni...kaler pepel tu sweet sgt!!! sy ni mcm trauma plak mkn pengat keladi..sbb ms kecik2 lu makan pengat keladi gatal tekak...fobia gitu!
ReplyDeletetergodanya tengok yang purple kaler tu..
ReplyDeletesalam perkenalan dari saya..
ReplyDeletemenyelerakan..yummy..slurppp!!
kak yati..kalau sudi meh pi jejalan ke blog me,family and kehidupan :)