Resepi asal letak warna pink je lapisan atas tu, tapi mcm biasalah anak saya Hamka tu, mesti kena letak warna hijau sikit....so saya pun buatlah lapis. Tak kisahlah asalkan sedap dan semuanya suka....tapi mmng sedap betul kuih ni,terasa lemak manis dan lembutnya. Terima ksih pd Chef Asma berkongsi resepi Talam Skoteng yg sangat sedap ni. Ramai juga kawan2 yg telah mencubanya. Kalau ada yg teringin tu, bolehlah mencubanya...mmng sedap sngt. Skoteng juga boleh lihat di blog Am-Flora.
Bahan utk Lapisan Bawah (Loyang 10x10x2 @3)
- 50g sekoteng (rebus & toskan)
- 150g tepung beras*
- 250ml santan pekat*
- 450ml air*
- 1tbsp Tepung Hoen Kwee (putih)*
- 150g gula castor*
- 1tsp garam*
- Bancuh semua bahan yg bertanda (*) tapis & masak hingga naik wap - tutup api.
- Masukkan sekoteng (yg telah direbus tadi) dan kacau rata.
- Tuang ke dlm loyang & kukus selama 25 minit.
- Loyang hendaklah di alas plastik terlebih dahulu dan lenserkan minyak di kelilingnya, barulah tuang adunan dan kukus.
- 150gm tepung gandum
- 300gm gula halus
- 3 biji telur
- 250ml santan pekat
- 500ml air
- 1/2 tsp garam
- 1 ½ tsp perisa rose
- pewarna pink
- Bancuh semua bahan, tapis ke dlm periuk & masak hingga naik wap
- Tuangkan ke atas lapisan bawah.
- Kukus selama 30 minit.
- Setelah siap, angkat dan biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau plastik supaya kuih kelihatan cantik.
cntik la pulak bila ada kale ijau dan pink tu...
ReplyDeleteMacam sedap jer.
ReplyDeleteSkoteng tu apa? Tak pernah dengar pun
Maaf nak tanya. Sekoteng tu apa dia?
ReplyDeleteAda kaler ijau bertambah2 serinya kuih talam ni. :-)
ReplyDeletewahhh...sgt cantik kombinasi kaler die..mesti sedap..^_^
ReplyDeleteKombinasi warna yang cantik..auntie pun suka makan kuih2 kukusan.
ReplyDeletesaya dah lama x menalam kak...mood sudah ke tgh laut...nak kembalikan slow2...
ReplyDeletebaru dpt skoteng...order dr melaka nun..kat sini susah nk jumpa skoteng tu....nti leh buat...
Assalam Yatie, sangat menarik kaler pink n ijau tu, nampak pun sedap
ReplyDeleteBoleh tumpang Tanya....kuih ini awak kukus bersama plastic lining itu ke?? Terima kaseh...
ReplyDeleteterbaek punya talam...sentiasa cantik n kemas je potongannya...
ReplyDeleteMAAF NAK TANYA...SKOTENG TU APE....SENGKUANG CINA KE
ReplyDeleteCanteknyaa.... terguda ai!
ReplyDeleteSalam Yatie....sedapnya talam skoteng...ada lg stok tu...ntah bila akak nak buat...hehee. Talam ni seanggun tuannya jugak laaa... :))
ReplyDeletesekoteng tu yg warna warni mcm bubur cha cha tu...
ReplyDelete