BAHAN2:
- 500gm Tepung gandum
- 50gm Tepung Beras
- 50gm Tepung Ubi
- 1 sudu besar Gula
- 1 sudu kecil Garam
- 3 sudu besar Majerin*
- 1/4 cwn Minyak masak* (* panaskan)
- 1 cawan air-tuang sikit demi sedikit
- Campurkan kesemua bhn2 kering.
- Tuangkan minyak panas & gaul rata.
- Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
- Bahagikan doh kpd bebola kecil.
- Leperkan & isi dgn inti kegemaran, tutup dan klim kemas2.
- Buat sehingga habis. Goreng dgn minyak yg banyak sehingga garing.
Angkat dan toskan. Saya goreng guna api sederhana je. Karipap ni lebih rangup sekiranya di goreng 2 kali. Walau di goreng lagi, karipap ni tetap tak berminyak.
Salam Kak... Comel sangat rupa karipap ni... Nanti² boleh share cara kelim yg betul tak? Saya tak pernah berjaya buat karipap tanpa acuan. Jelous je tgk karipap comel²... :
ReplyDeleteSalam Kak Yatie...
ReplyDeletePestaim tgk wesepi karipap gabungan 3 jenis tepung.cam sedapp je cam menarikk je...thanks share.harus cuba ni...
Assalamualaikum Yatie...
ReplyDeleteTengok gambar pun dah nampak keranggupannya. Teringin nak cuba buat jugak. Suka tengok, kemas dan cantik je yatie klim karipap ni.
Salam..wah terujanya nak cuba karipap 3 jenis tepung ni
ReplyDeleteTq share resepi..
ReplyDeleteLeh cuba gak ni hihi
Baru jumpa petang tadi, malam ni terus buat inti sadin je pun! Memang senang, ringkas dan sedap. TQ tt di atas perkongsian ilmu
ReplyDeletesalam yati.saya dah cuba karipap ni.anak2 memang suka.thanks atas perkongsian ilmu.moga kita dpt bersilaturrahim,InsyaAllah.
ReplyDeleteterima kasih, teruja nak cuba resipi ni
ReplyDeleteterima kasih atas perkongsian resepi.
ReplyDeletePerkongsian yang bagus. Setiap orang ada resepi karipap yang tersendiri. Apapun kena praktik baru menjadi.
ReplyDelete