Bahan-Bahan
- 170 gm mentega
- 125 gm krim keju
- 250 gm gula kastor
- 5 biji kuning telur
- 210 gm tepung serbaguna } -guna tpng gandum pun boleh
- 1½ camca teh serbuk penaik } diayak
- 1 camca teh vanila
- 1 camca teh strawberry emulco
- 5 biji putih telur
- 1/8 camca teh garam
- Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
- Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis.
- Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati.
- Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Ketepikan dulu.
- Dalam mangkuk bersih yg lain, pukul putih telur hingga berbuih.
- Masukkan garam, putar lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan tadi.
- Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis. Kaedah kaup balik.
- Bahagikan kepada 2 adunan sama banyak. Satu bahagian letak perisa vanilla dan satu bahagian lagi letak strawberry emulco.
- Letakkan adunan vanilla berselang seli dngn adunan strawberry.
- Ratakan adunan ke dalam tin empatsegi 22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan di sapu mentega..
- Bakar pada 170 C selama 1 jam atau hingga masak.
- Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin.
masyaallah canteknya kek ni..gebus sweet rupanya!
ReplyDeleteWaduhhhh...nmpk je dh tergoda..ada cheese lg...mesti sedap!!
ReplyDeleteSalam k.yatie,
ReplyDeleteNak smpn resepinya dlu...nmpk mnarik..:-)
cantikkknya kek..pink...
ReplyDeletecantikkk gebu
Wow...! gebu gebas....
ReplyDeleteSalam Yatie....nampak kegebuaanya pun dah terasa2 sedap....mmg tengah cari masa nak wat kek ni...nak cicah2 teh O petang2...mesti best kan..
ReplyDeletePink lagi!!!
ReplyDeleteMesti sedap ni
sedapnya makan marble butter cheese ni..untuk teatime skang ni sesuai sangat kak..
ReplyDeletewah husband dengan anak2 suka,baru semalam beli kat bakery.tapi kek macam sis buat ni lagi best...menarik betul.bolehlah saya cuba nanti...bookmark terus page ni he3...
ReplyDelete