Bahan- Bahan
- 2 ekor ikan bawal ~ Yatie guna ikan siakap sederhana besar
- 1/4 cawan tepung serbaguna- Yatie guna tepung jagung je
- 2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
- minyak utk menggoreng
- Bersihkan ikan dan keringkan.
- Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
- Toskan minyaknya dan letak atas pinggan bersesuaian sementara menyediakan sosnya.
- 5 ulas bawang putih ~ dicincang
- 3 ulas bawang merah ~ dicincang
- 5 bj cili padi hijau ~ diicincang
- 5 bj cili padi merah ~ dicincang
- 2 sudu besar cili kisar- Yatie tambah
- 2 sudu besar sos cili- Yatie tambah
- 2 sudu besar sos tomato- Yatie tambah
- 3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
- 3 sudu besar sos tiram
- 1/4 cawan cuka
- 3 sudu besar sos ikan
- 2 - 3 sudu besar gula
- garam secukup rasa
- 1/2 cawan stok ayam ~ Yatie guna air biasa + 1/2 kiub stok ayam
- 1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
- minyak utk menumis
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
- Masak hingga mendidih.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
- Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.
menyelerakan sungguh, Kak Yatie.. Hamka tambah nasi tak???
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletekalau takde sos ikan,boleh ganti dengan ape yer?
mmg berbaloi-baloi kalo dpt msk sendiri mcm ni..kalo oder kt kedai siam... mcm ilang akal jap bila tgk regenya!!!
ReplyDeleteIt looks great. Thank you for sharing
ReplyDeleteExcellent information you've got right here on this post.
ReplyDeleterestaurants