BAHAN BAHANNYA
- 1/2 kg ubi kentang
- 200 gm daging ayam kisar
- 2 sudu teh lada putih - tumbuk lumat
- 1 sudu besar bawang goreng
- 2 tangkai daun sup dihiris halus
- 1/2 labu bawang besar-di potong dadu
- 2 biji telur ayam
- Garam secukup rasa
- Minyak secukupnya utk menggoreng
- Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. Goreng sehingga masak,angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat. Ketepikan dulu.
- Sementara itu tumiskan bwng besar dan masukkan daging ayam kisar dan masak sehingga separuh masak.(tak tumis pun takpe)
- Satukan kesemua bahan2 kecuali telur di dalam satu bekas.
- Ambil sedikit adunan dan kepal2kan. Bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga habis.
- Dalam bekas lain,pecahkan telur dan kocak2kan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna keemas2an.
- Guna api sederhana je. Bila dah masak, angkat & toskan. Sedia untuk di makan bersama soto atau di makan begitu saja.
ReplyDeletesalam Yatie...senang nak makan bila di frozenkan...
rajin betul la K.Yatie ni...nanti nak cuba la wat begedil ni...
ReplyDeletebergedil memang sedap.
ReplyDeleteArek tak colong sakpireng gowo mbelayu... tak pangan sedawaney dalan.... enak'e!
ReplyDeleteRajinnya Yatie....
ReplyDeletewaaa.. tq utk resepi..
ReplyDeletehusband suka begedil..
nasib la ada binik kurang pandai masak..
haha
Salam kak yatie... sedapnyerr.. tun kalau mkn soto, biasanya bergedil lagi byk dr nasi himpit.. hihi
ReplyDeleteSedap. Biasanya ada soto wajib ada bergedil
ReplyDeleteBaru buat smlm.. anak suka sgt.. makan mcm tu je..
ReplyDelete