Bahan- Bahan
- 1 cawan gula
- 1 cawan jus pandan (Yatie kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
- 2 1/4 cawan santan (1 cwn santan pekat, selebihnya tambah air)
- 2 sudu besar mentega
- 2 cawan tepung gandum
- 3 biji telor
- 1/2 sudu teh garam
- pewarna hijau
- bijan
- Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
- Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
- Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C guna api atas dan bawah sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).
memang syok ni makan panas2..kena plk tang kerak2 tu...
ReplyDeleteWow! mengguda...
ReplyDeletesedapnya... orang kedah panggil ni kuih bengkang.. haha
ReplyDeletebingka pandan ni memang sedap..rasanya lemak2 santan gitu..
ReplyDeleteAssalammualaikum kak yatie..lama lyza x singgah ke cni..Bingka pandan tu mmg nampak menggoda terbau2 smp kt cni. Btw Selamat Hari Raya Aidilfitri buat akk n famili ye.
ReplyDeleteKuih muih harian dah mula muncul...dah start rancak semula ye kak ligat kat dapur slps ramadhan...
ReplyDeleteterbaik ni.., bingke pandan..bahulu kemboja..kuih pandan bakar...
ReplyDeletechef blogwalker , sukacitanya blea la lawati blog http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/ tq