Thursday, December 15, 2011

Apple Streusel Muffins

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang semalam sempat juga saya buatkan muffin utk anak2 minum petang. Sejak2 ni anak2 suka plk makan cupcakes dan muffin. Rupa parasnya yg comel agaknya membuatkan anak2 suka dan mudah utk memakannya. Kali ni saya buat muffin apple yg ada crumbs kat atasnya. Bila makan tu, sedap betul bila tergigit apple yg di potong kecil, lebih sedap lagi bila rasa garing crumbs kat atas muffin tu. Nasib baik satu family suka perisa kayu manis, kalau tak...tak lakulah muffin ni. Lagipun masa kitaorang kat US dulu, mmng omputih ni suka makanan yg ada cinnamon powder kat atas muffin ataupun keknya. Saya dah terbiasa, mmng tak jadi masaalah lah...pada yg tak suka tu..tak payahlah letak ya. Gabungan apple dngn cinnamon powder ni mmng best dan harum je bila kita masak muffin ni. Itu yg buatkan tak sabar2 utk merasanya. Jom semak resepinya. Saya C&P dari SINI.





Ingredients
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 cup sugar
  • 3 teaspoons baking powder
  • 1 1/4 teaspoons ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 eggs
  • 1 cup sour cream
  • 1/4 cup butter or margarine, melted
  • 1 1/2 cups chopped, peeled tart apples
TOPPING:
  • 1/4 cup sugar
  • 3 tablespoons all-purpose flour
  • 1/4 teaspoon ground cinnamon
  • 2 tablespoons cold butter or margarine
Directions
  1. In a large bowl, combine dry ingredients.
  2. In another bowl, beat the eggs, sour cream and butter.
  3. Stir into dry ingredients just until moistened. Fold in apples.
  4. Fill greased or paper-lined muffin cusp two-thirds full.
  5. For topping, combine sugar, flour and cinnamon.
  6. Cut in butter until mixture resembles coarse crumbs.
  7. Sprinkle a rounded teaspoonful over each muffin. Bake at 400 degrees F for 18-20 minutes or until a toothpick comes out clean.
  8. Cool for 5 minutes before removing from pans to wire racks. Serve warm.
**Yatie guna oven 180C selama 25 minit (api atas bawah)

14 comments:

  1. Selamat petang Yatie,
    lama tak memufinkan diri, kena juga cuba ni

    ReplyDelete
  2. mesti lagi wangi bila ada gabungan epal dan kayu manis kan..

    ReplyDelete
  3. sedapnya yatie...bak lah seketui!

    ReplyDelete
  4. Alamak Yatie...
    Menu minum petang kita tersama pulak la...
    cuma akak tak letak serbuk kayu manis aje. Len kali try letak tengok rasa dia macam mana?

    http://sprinkleofluv.blogspot.com/2011/12/apple-crumb-muffins.html

    ReplyDelete
  5. salam yati...bau wangi tu dah sampai sini dr ptg td lg....acu bak mai sekeul....hiihihhi

    ReplyDelete
  6. kak yatieeee... i miss u. wah muffin. makan panas2 ni mak aii.. memang sedap. saya suke bau n rasa cinamon atas muffin. dia menambahkan sweetnya muffin tu kan.

    ReplyDelete
  7. salam yatie..rajennya memuffin :D.Untung anak2 yatie yg dpt mama yg rajin & pandai masak.Ada lg tak muffinya?nk tapau nih!
    Terima kasih atas ucapan & doa yatie sempena hari lahir atie semlm.Semoga yatie & kluarga pon di berkati oleh ALLAH.Aminn.cyg dia ketat2...

    ReplyDelete
  8. sedapnya minum ptg mcm ni....

    ReplyDelete
  9. Assalam kak yatie, sedapnya! nieza pun sejak dok Finland ni memang suka mkn cinnamon powder tu kak..memang selalu ada stok jer kat umah ni.mr.hubby kalau msk memang dia suka bubuh tu.

    ReplyDelete
  10. salam kak.. nampak sangat gebu muffin ni.. suka tgk.. sedapnya

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails