Saya buat kuih ni gunakan loyang 8", jadi saya kurangkan sedikit pulut tu menjadi 1 1/2 cwn. Kuih ni kelihatan cantik dan seimbang pulut dan serikayanya. Kalau anak saya Hamka yg makan kuih ni, bahagian pulut tu di tinggalkan....dia suka yg bahagian hijaunya saja. Dina pula suka bahagian pulutnya je..hai macam2 perangai anak2 ni. Kalau nak adil dan tak membazir, sayalah orangnya sbb suka kedua2nya....hehehehe.....Petang2 mcm ni layan kuih serimuka bersama teh O panas..wallaaaaahhhh sedapnya...jom lihat resepinya..
Lapisan Bawah:
- 1 1/2 cawan pulut
- 1 1/2 cawan santan cair
- 1/2 cawan kelapa parut putih
- sedikit garam
- (kalau suka boleh letak sedikit kcng lepat yg telah direbus dan gaulkan rata, Yatie tak letak sbb tak berapa suka)
- Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa 4 jam sebelum dimasak.
- Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak. Saya kukus dlm 20 minit.
- Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inci.
- Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
- Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
- 2 cawan santan pekat
- 1 cwn jus pandan( Yatie kisar 4 helai daun pandan bersama air dan jadikan jumlahnya 1 cawan)
- 1 cawan gula
- 1 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung kastad
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil garam
- sedikit pewarna hijau
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata. Tapiskan.
- Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
- Kukuskan lebih kurang 30 minit.
Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.
Salam yatie.Dah habis penat raya ya. Nampak sedapnya dan ada satu kelainan dengan menambah kelapa.Nanti nak cuba.
ReplyDeleteSalam cantik kuih seri muka yatie tu..menjadi kalau saya buat ada je kurang nya telembik..apa pun nak sikit buat rasa hehhh
ReplyDeletesalam yatie,cantik je akak tengok serimuka yatie ni.halus je tekstur nya..:)
ReplyDeletemulus je kejadiaan nya.. kagum dengan akak bab2 kuih kukus ni
ReplyDeletebeatnya kalau jadi jiran Yatie..hari2 dpt rasa kuih talam ;)
ReplyDeleteAssalam yatie selamat hari raya ,wah sy pun peminat serimuka lamanya tak mengukus kuih muih ni
ReplyDeletekak yati, nur suka seri muka..mesti sedap kan..semua org puji...
ReplyDeletecantikkknya kuih tu kak...
ReplyDeletekak yatie...mak lapisan atas jela yer..pulut lom boleh mkn lg ni..hihi
ReplyDeleteAssalam Yatie cayangg...sori lama x jenguk dapur Yatie..bz ntah apa2...tp diri mu tetap dlm ingatan..hehee... Mintak kuih 4 potong... :)
ReplyDeleteKu serupa dgn Anna Qawina..klu makan seri muka..amik bhg atas aje..heheheh
ReplyDeleteWahhh sedapnyeee... tp kalau lia, lia makan ijonya aje. Pulutnya tolak tepi...
ReplyDeletesama jer dgn anak saya yatie.. dua2 tinggalkan pulut.. siap pesan tak letak pulut tak boleh ke ibu..
ReplyDeletesaya suka kuih ni...
ReplyDeletesgt cantik dan kemas aje Yatie nyer seri muka nie.. zura ada buat aritu.. huhuhu.. x berseri langsung.. tp mmg peberet.. nk cuba lg nnti..
ReplyDelete