Bahan-bahan:
- 600 gm biskut marie - patah 4 (Yatie guna 500gm je)
- 250 gm mentega
- 4 biji telor gred A - pukul sikit
- 3/4 tin kecil susu pekat manis (boleh juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
- 1/3 cawan serbuk koko (akak guna jenama Van Houten)- Yatie pun sama juga
- 1/3 cawan air
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 sudu kecil nescafe
- Griskan loyang 9 x 9 x 3 inci dengan mentega rata-rata, ketepikan.
- Campurkan kesemua bahan kecuali biskut ke dalam kuali.
- Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
- Kemudian tuangkan/cedukkan adunan ke dalam loyang dan tekan padat dan rata dengan sudip atau penekan kek lapis.
- Masukkan dalam fridge lebih kurang 1 - 2 jam. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru lembut dipotong. SELAMAT MENCUBA...
yummy!! nk beraya umah Yatie laa....
ReplyDeleteYatie...akak pun baru terfikir nak buat semula..anak2 nak balik ni...kena buatlah bekalkan, fav diaorg nih! Kebetulan mixer jahanam habis dah..berasap last day nak wat kek bwk blk kg hari tu..last2 pukul guna spatula jek..huhuu.. So, kek ni terbaik dibuat sementara permohonan mixer diluluskan...hahahhaa
ReplyDeleteSelamat pagi kak yatie..wah pagi2 dah sarap kek batik,baru berangan nak membatik,memang kena buat ni sebb kak yatie dah bg semangat membatik hehehhe..
ReplyDeletekak, klu sy buat campur kacang tumbuk yg disangai terlebih dahulu, sedap bg sape yg suke kacang laa, hehe
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Yatie..
ReplyDeleteAmboi...dalam raya2 ni pun tak abis2 mengentry.. Cekap betullah akak..
Naz tak pernah buat kek batik yg guna telur.. Selalu buat yg guna butter, susu pekat manis dan juga milo tu jer + biskut merie.. Nanti boleh try lah bila ada kelapangan..
Assalammualaikum kak yatie, selamat hari raya, tema baju raya pertama samalah warna ngan rin...
ReplyDeleterasanye mcm nk cuba je buat kek batik ni...mcm senang lak...nmpknye rin dah mula nk rajin memask dan mencuba ni...
ksari pun buat kek ni je masa malam raya...orang dtg takbir terus licin...ksari tambah milo dlm adunan...nyam3x
ReplyDeleteslmt hari raya Yati
ReplyDeletehttp://batulesung.blogspot.com
lama x buat biskut ni...suka gak makan...:)
ReplyDeleteselamat hari raya aidil fitri k yatie... maaf zahir batin... selalu guna resipi lain.pasni boleh try resipi yg ni plak lah...
ReplyDeletesalam kak yatie.. sedap ita nak try buat gak la.. bahan2 semua ada tu tapi tak de siapa nak makan kena tangguh dulu sampai ada majlis apa2 baru leh buat
ReplyDeleteSalam Yatie..selamat hari raya maaf zahir & batin.maaf trlewat tuk mengucapknnya...
ReplyDeleteDtg nk ambik kad raya..terima kasih yer.
salam ziarah...uish, cam sedap je kek batik marie ni..ke kek ni adik beradik dgn biskut merie,haha
ReplyDeleteWhat a Delicious looking! It's make me hungry! thanks a lot for sharing :)
ReplyDeletesalam ziarah... sy buat 2 bekas untuk raya hari 2.. sedap sume org kata..tp nampaknye resepi kita sikit beza...hehehee
ReplyDelete