Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang2 ni sedap layan bingka pisang. Kalau ada stok pisang masak banyak, mesti buat kuih bingka pisang ni selain apam pisang. Paling2 pun jemput2 pisang. Banyak kali guna resepi DZana ni. Kalau buat bingka pisang,mesti guna resepi ni sbb sedap sngt, mewah dngn rasa pisangnya. Rasanya seakan2 kuih lepat/belebat pisang, cuma tak guna daun pisang je. Pada peminat kuih muih berasaskan pisang tu, bolehlah cuba resepi ni, boleh juga tngk bingka pisang sblm ni.
Bahan-Bahan (loyang 8 inci)
- 1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar
- 1 cwn tepung gandum*
- 3/4 cwn gula pasir*
- 1 cwn santan*
- 1 cwn susu sejat/cair*
- 1 biji telur*
- 2 sudu besar butter*-cairkan dulu, biarkan suam
- sedikit garam
Cara-cara
- Blender semua bahan*
- Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
- Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter.
- Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
- Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi sedap.
sedap ni.. teringin pulak pagi-pagi ni. :)
ReplyDeleteAssalam Yati...sedapnya bingka pisang! Apa khabar..?
ReplyDelete