Bahan2 utk Bubur Nasi
- 2 cawan beras
- 10 cawan air-boleh tambah air lagi kalau terlalu pekat.
- sedikit garam
- 1 kiub ayam Knorr
- 2 biji kentang- dipotong dadu
- Cuci beras dan masak bersama 5 cawan air, sedikit garam dan kentang yg di dadu.
- Setelah hampir kering airnya, masukkan lagi 5 cawan air dan kacau rata. Masak sehingga menjadi bubur. Kalau kurang lembut, bolehlah tambahkan air lagi.
- Setelah siap, bolehlah hidangkan bersama sambal Tumbuk/ Totok and the gang. Saya masak bubur nasi ni guna rice cooker je.
Kangkung Goreng Belacan
- 2 ikat kangkung
- segenggam ikan bilis*- buangkan kotoran
- 4 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- sedikit belacan*
- 1 tangkai lada merah*
- 8 biji cili padi merah/hijau*
- Garam dan sedikit gula
- 1/2 cwn air
- minyak utk menumis
- Potong sayur kangkung ikut suka, cuci bersih dan toskan. Ketepikan dulu.
- Tumbuk bahan2 yg bertanda* sehingga lumat.
- Panaskan minyak dlm kuali, tumiskan bahan2 yg ditumbuk sehingga naik bau.
- Masukkan kangkung dan gaul rata, masukkan garam dan sedikit gula, gaul lagi.
- Masukkan sedikit air dan tutup kuali sebentar dlm 3 minit. Buka penutup kuali dan gaul kangkung lagi.
- Bila dah masak tutup api dan bolehlah di angkat dan di hidangkan.
Sambal Tumbuk/ Sambal Totok
Bahan-Bahan
Bahan-Bahan
- 3 tangkai cili merah
- 10 biji cili padi merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 cawan ikan bilis- di bersihkan kotoran, cuci dan toskan
- secubit garam dan sedikit gula
- Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
- Goreng pula bawang putih sebentar, angkat dan toskan minyak.
- Gorengkan pula lada dan cili merah. Tutup kuali dngn tutup periuk masa ni dan kecilkan api supaya cili tak metetup2. Goreng dlm 3 minit je. Angkat dan toskan minyak.
- Tumbukkan cili merah, cili padi, bwng putih dan separuh ikan bilis tadi sehingga hancur. Masukkan secubit garam dan sedikit gula.
- Masukkan pula ikan bilis yg selebihnya dan tumbuk kasar2 je.
- Setelah siap, gaul rata dan letakkan dlm mangkuk. Siap dan bolehlah di hidangkan bersama bubur nasi.
Lama x sggh sini..
ReplyDeleteAsal sggh sini je mat lapor...
Hihihihi
Rindu blok msk2 sis..
Ina sggh hujung minggu sini.. ;)
Salam hujung minggu...Salam ukhuwah dari BUNDA..
ReplyDeleteSedap sangat tengok sambal totok tu...tak pernah buat tak pernah makan lagi...
ReplyDelete