Bahan2 utk Bubur Nasi
- 2 cawan beras
 - 10 cawan air-boleh tambah air lagi kalau terlalu pekat.
 - sedikit garam
 - 1 kiub ayam Knorr
 - 2 biji kentang- dipotong dadu
 
- Cuci beras dan masak bersama 5 cawan air, sedikit garam dan kentang yg di dadu.
 - Setelah hampir kering airnya, masukkan lagi 5 cawan air dan kacau rata. Masak sehingga menjadi bubur. Kalau kurang lembut, bolehlah tambahkan air lagi.
 - Setelah siap, bolehlah hidangkan bersama sambal Tumbuk/ Totok and the gang. Saya masak bubur nasi ni guna rice cooker je.
 
Kangkung Goreng Belacan
- 2 ikat kangkung
 - segenggam ikan bilis*- buangkan kotoran
 - 4 biji bawang merah*
 - 3 ulas bawang putih*
 - sedikit belacan*
 - 1 tangkai lada merah*
 - 8 biji cili padi merah/hijau*
 - Garam dan sedikit gula
 - 1/2 cwn air
 - minyak utk menumis
 
- Potong sayur kangkung ikut suka, cuci bersih dan toskan. Ketepikan dulu.
 - Tumbuk bahan2 yg bertanda* sehingga lumat.
 - Panaskan minyak dlm kuali, tumiskan bahan2 yg ditumbuk sehingga naik bau.
 - Masukkan kangkung dan gaul rata, masukkan garam dan sedikit gula, gaul lagi.
 - Masukkan sedikit air dan tutup kuali sebentar dlm 3 minit. Buka penutup kuali dan gaul kangkung lagi.
 - Bila dah masak tutup api dan bolehlah di angkat dan di hidangkan.
 
Sambal Tumbuk/ Sambal Totok
Bahan-Bahan
Bahan-Bahan
- 3 tangkai cili merah
 - 10 biji cili padi merah
 - 2 ulas bawang putih
 - 1 cawan ikan bilis- di bersihkan kotoran, cuci dan toskan
 - secubit garam dan sedikit gula
 
- Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
 - Goreng pula bawang putih sebentar, angkat dan toskan minyak.
 - Gorengkan pula lada dan cili merah. Tutup kuali dngn tutup periuk masa ni dan kecilkan api supaya cili tak metetup2. Goreng dlm 3 minit je. Angkat dan toskan minyak.
 - Tumbukkan cili merah, cili padi, bwng putih dan separuh ikan bilis tadi sehingga hancur. Masukkan secubit garam dan sedikit gula.
 - Masukkan pula ikan bilis yg selebihnya dan tumbuk kasar2 je.
 - Setelah siap, gaul rata dan letakkan dlm mangkuk. Siap dan bolehlah di hidangkan bersama bubur nasi.
 


Lama x sggh sini..
ReplyDeleteAsal sggh sini je mat lapor...
Hihihihi
Rindu blok msk2 sis..
Ina sggh hujung minggu sini.. ;)
Salam hujung minggu...Salam ukhuwah dari BUNDA..
ReplyDeleteSedap sangat tengok sambal totok tu...tak pernah buat tak pernah makan lagi...
ReplyDelete