Bahan-Bahan
- 1 kg tepung gandum*
 - 1 sudu teh baking powder*(bahan bertanda * diayak bersama)
 
- 1 sudu teh garam
 - 1/2 cwn minyak masak
 - 2 1/4 cwn air
 - 11 gm yis
 - 1 sudu makan gula halus
 - 2 sudu makan susu pekat manis
 - 1 biji telur
 
Cara2nya
- Dalam mangkuk besar, ayakkan bersama tepung dan b.powder. Ketepikan dulu.
 - Kacau bhn diatas hingga gula larut.
 - Tuangkan sikit2 ke dlm tpng hingga menjadi doh tak melekat ditangan. Biarkan 5 minit.
 - Ambil sedikit doh, leperkan & masukan inti pilihan, kemaskan dan alaskan dngn plastik/kertas minyak yg di potong kecil. Susun dlm loyang dan jarak2kan sedikit.
 - Biar hingga doh naik 1 kali gnda (jngn terlalu naik, dah penuh 2 loyang pengukus saya mula mengukus)
Kukus 7-10 minit (saya kukus 7 minit shj) balut tudung pengukus - Buka tudung pengukus dan angkat kuih pau. Sejukkan di redai kek dan bolehlah di makan.
 



As salam..yatie bhn y d larutkn tu prlu tggu brbuih dlu x sblm msuk dlm tpg
ReplyDeleteAs salam..tq sya shre rspi ya tpi nk tnya bhn y d lrutkn tu prlu tggu hgga brbuih dlu x sblm msukan dlm tpg
ReplyDeleteAssalamualaikum, tksh yati atas resepi ni..... Alhamdulillah suka sgt, mmg menjadi pau gebu dan lembut.
ReplyDelete