Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ni nak kongsikan resepi ayam kicap pedas madu karipulai. Resepi ni mudah je, yg penting tambah daun kari dan sedikit madu. Kalau lauk2 mcm ni mmng sedap, anak2 paling suka masak mcm ni, di tambah pula dngn kentang goreng. Resepi asal tak letak kentang, tapi kalau saya masak ayam, mmng suka letak kentang. Terima kasih pd K.Ina berkongsi resepi ni, boleh juga lihat di blog Malina pg. Pada kwn2 yg nak rasa tu,bolehlah cuba resepi mudah ni....mmng sedap.
BAHAN BAHAN
- 1 ekor ayam dipotong kepada 14 bahagian
- 4 biji kentang- Yatie tambah, potong berbaji, gorengkan dulu
- 1 bawang besar di hiris2 nipis
- 3 tangkai daun kari
- 2 btng serai- di ketuk / dititik
- 2 biji tomato dibelah 4 masing-masing
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar madu
- 1 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit
Bahan Kisar
- 5 ulas bawang
- 1 bawang besar, Yatie tambah
- 6 ulas bawang putih
- 1 inci halia dikisar
- 2 sudu besar cili kisar / cili giling
CARA MEMBUAT
- Lumurkan potongan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan seperti biasa sehingga garing. Angkat & toskan
- Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar & daun kari sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2 kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili kering dan kacau2kan sehingga agak garing & naik aromanya
- Masukkan sos tiram dan madu, kacau2kan lagi diikuti dengan sedikit garam dan gula, kacau lagi
- Apabila kuah sudah pekat, masukkan ayam goreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya
- Terakhir baru masukkan buah tomato dan kacau2kan lagi
- Apabila sudah nampak sebati bolehlah ditutup api & sedia untuk dihidangkan.
ouhh tengok gambar dah lapar ~_~' heheh
ReplyDeleteharus cuba nnt..kami anak branak penggemar masak kicap..sedapnyaaa ^_^
ReplyDeletewahhh terangkat ni..ayam kicap tapi pedas...wajib cuba
ReplyDeleteTerliur ldy tgk kak.. yumm yumm yumm
ReplyDelete