Bahan-Bahan ( loyang 8 inci )
- 1 1/2 cwn tepung gandum
- 1/2 cwn tepung ubi
- 1 cwn gula pasir halus
- 2 1/2 cwn santan (Yatie guna santan kotak 200ml dan selebihnya tambah air biasa)
- 1 cwn air pandan (air di kisar bersama 3 helai daun pandan dan tapiskan)
- 1 sudu besar air kapur sireh
- 1/2 sudu kecil garam
- sedikit pewarna hijau.
Cara-Cara
- Panaskan kukusan sementara membancuh adunan kaswi.
- Sapu sedikit minyak di sekeliling loyang dan alaskan plastik. Ketepikan dulu.
- Kalau guna acuan kecil sapu bekas acuan dngn sedikit minyak juga. Ketepikan dulu.
- Sementara itu, satukan tepung ubi dan tepung gandum dlm mangkuk besar.
- Masukkan gula, garam, air pandan dan santan. Gaul sebati.
- Masukkan air kapur dan pewarna hijau. Saya blend je semuanya.
- Tuang dlm loyang yg di panaskan sebentar dan kukus selama 35 minit.
- Kalau guna acuan kecil, masa mengukus pendek sedikit, antara 15-20 minit.
- Bila dah masak, angkat dan sejukkan. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.
Nak jamu mata di dapur ratu talam he he hehehe..... kepingin rasaney!
ReplyDeleteSedap ni bt mnum petang..
ReplyDeleteIna dtg jenguk sini..
Dah lama x BW.. ;)
salam yatie, mudah sebenar nya kan kaswi ni tapi kaknoor jarang buat sbb biasa lah anak2 ni kalau kita je nak makan selalu beli je, nanti akak copy resepi ya
ReplyDelete