Bahan-Bahan:
- 10 biji telur ayam- di rebus
- 2 batang serai - dititik
- 1 cawan santan pekat
- 1 sudu besar kerisek
- 1 cawan kicap lemak manis
- minyak utk menumis
- 1 labu bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 3 cm lengkuas
- 1 cawan cili kisar
- 3 cm kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 2 biji bawang merah-hiris-Yatie tambah
- 2 ulas bwng putih-hiris -Yatie tambah
- Telur hendaklah di rebus dulu bersama air dan sedikit garam. Bila dah masak, buang air panasnya, masukkan air paip dan sejukkan. Kopek telur dan kelar2kan sikit putihnya.
- Sementara itu, panaskan minyak secukupnya dan tumiskan bahan tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan kisar bersama serai yg dititik sehingga pecah minyak.
- Masukkan telur rebus dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana.
- Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga telur mesra.
- Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat. Masukkan kerisek dan gaul rata.
- Perasakan, sekiranya dah cukup rasa, tutupkan api, angkat danhidangkan.
bole cuba ni.. nyum2..
ReplyDeletedone follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/
klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/
AsSalam,
ReplyDeleteBoleh cuba.
TQ
Waduh...waduh..!! terlior ai...!
ReplyDeleteMenarik sungguh ni Yatie.. Sedapnyer klu makan ngan nasi pepanas.
ReplyDeletesedap ni kak,kuahnya pekat2 gitu..
ReplyDeleteWuwuwu..sedapnya....tq tq tq...
ReplyDeletePinjam resepi ya Kak. Terima kasih pohon halal
ReplyDeleteboleh ke santan diganti dengan susu cair?
ReplyDeleteMesti cuba ni. Terima kasih for sharing.
ReplyDelete10 TIPS Merangsang Kehamilan
Ini makanan daerah sy, kota palembang punya, mmg sedapppp : )
ReplyDelete