Terima kasih Che Mat Gebu berkongsi resepi roti kentang yg sangat sedap dan lembut ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Ramai kawan2 yg lain dah mencubanya...pada yg belum tu, bolehlah cuba...mmng puashati dan puas makan. Jom semak resepinya.
Bahan Doh :-)
- 135 ml air sejuk dari peti ais
- 3/4 camca teh garam
- 1/2 biji telur (kurang lebih 30g)
- 60 gm ubi kentang yg telah dilecek (rebus dulu)
- 300 g tepung roti (hi protein flour)
- 3/4 camca besar susu tepung
- 50 gm gula halus
- 2 camca besar mentega- saya tambah
- 2 camca teh yis
- 1/2 camca teh bread improver
- 1/2 camca teh bread softerner
- 3/4 cawan susu segar
- 2 camca besar tepung kastard
- 2 camca besar gula halus
- 1 camca teh mentega
- 1/2 camca teh esen vanilla\
- UNTUK DOH :-) Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit. KAEDAH LAIN :-) Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadmaker dan pilih setting for dough dan tekan. Biar sampai siap.
- Keluarkan doh uli 15 minit. Bagi doh kepada 12 bahagian yang sama besar (kurang lebih 52 g sebiji), atau mengikut saiz yang diinginkan. Bulat2kan menjadi bebola dan susun dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan biar 40 minit hingga naik.
- CREAM CUSTARD :-) Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.
- UNTUK ROTI KENTANG :-) Isikan cream custard dalam beg plastik yg baru dan bersih. Gunting sedikit bucunya dan picit cream custard atas roti mengikut kreativiti masing2. Buat hingga habis dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang...
Asslmkm kak yatie.
ReplyDeleteMemang gebu kejadiaannya. Untung ada BM, senang skit keja. nampaknya BM kena masuk dalm list wishlist sue utk tahun ni. He3
Salam kak yatie....sedappnyaaa...aduhh rajin betullah akak, saya dah lama tak meroti...tatau bila mood rajin nak dtg...
ReplyDeleteslmat pagi kak yatie
ReplyDeletekak. ayu ulang kali bc bahan doh. xada guna butter?, majerin?
as salam yatie
ReplyDeletememang untung ada bm..tapi bergantung gak pada vit kan..klu vit M byk x leh gak buat
salam kak yatie,
ReplyDeleteakk akai BM apa?.. beli kat mana?... try byk kali round2 kat tesco, carrefou, jusco takde jual pun... semlm ada tgk kat cosway brand empress rm499... mahal tu...
salam yatie, ada lagi ke roti tu nampak ngancam gile ni kalau dpt seketoii mmg kenyang utk malam ni
ReplyDeleteWaaa gebunya bun potato ni ! :D
ReplyDeleteKalau pergi bakery, mesti beli ni. Hehe. Sekarang dekat rumah, ada juga cuba buat roti tapi macam kurengg ja hasil dia. Hehe
salam yatie...gebussnyer roti kentang...bila lah nak rajin meroti ni agaknye...kot kot dan ada lipas dlm BM nekcik tu!!!
ReplyDeleteas salam yatie...apa perbezaan kalau guna tepong kentang berbanding dengan kentang yang direbus/lenyek dan berapa gm digunakan kalau pakai tepong kentang sahaja?
ReplyDeleteCantik roti ..tq.nak cube lah nanti
ReplyDelete