Terima kasih pada Datin Lulu berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada kawan2 yg nak merasa tu, bolehlah mencubanya...mmng sedap tau...
Bahan-bahan ( loyang 8x8 inci )
- *12 keping roti gardenia putih- apa jenis pun x kisah
- *200 ml santan pekat
- *400 ml air
- *4 biji telur
- *1 cawan gula
- *1 sudu kecil rata garam halus
- *1 sudu kecil esen pandan
- * sedikit pewarna hijau
- *2 sudu besar tepung kastad
- *2 sudu besar butter-cair
- 1/2 cawan kelapa parut-putihnya je
- sedikit bijan@kelapa kering utk tabur di atas bingka
Cara-cara
- Satukan bahan bertanda*, kisar halus dan masukkan ke dlm mangkuk.
- Masukkan kelapa parut dan gaul sebati.
- Lenserkan sedikit butter di sekeliling loyang, panaskan sebentar.
- Tuang/ masukkan adunan kedlm loyang & tabur bijan/kelapa kering
- Bakar pada suhu 180'C, selama 1 jam atau sehingga masak.
- Biarkan kuih sedikit suam/sejuk bolehlah di potong & sedia di hidangkan.
Salam yatie..Dah mlm baru sempat nk singgah.Lapar la pulak perut atie tgk bingka roti kelapa pandan nih!
ReplyDeleteMai sepotonggg...
favorite ni...yum2
ReplyDeletesedap ni buat sarapan..
ReplyDeletehehe selamat pagi !
Sedapnya kalo ada depan mata akk ni yatie, dh la hujan2. Kalo hamka suka maknanya mesti sedap sangat tu
ReplyDeleteHujan-hujan & sejuk gini tersinggah pulak kat rumah Yatie... alahai Tie... nak tumpang makan 3 keping Tie, minta minuman panas secawan ye!
ReplyDeleteni yg sedap ni..
ReplyDeleteselalu makan bingka pandan..x pernah buat campur roti..thanks kak..SA amik resepi yer..
ReplyDelete