Monday, November 26, 2012

Agar-Agar Lapis Pelangi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Sebenarnya lama dah teringin nak buat dan merasa agar2 lapis pelangi. Teruja melihat warna2 pelangi yg cantik menawan. Minggu lepas merajinkan diri buat agar2 ni. Bila tngk bahan2 tu, mudah je..cara menyediakannya pun mudah...hanya memerlukan kesabaran yg tinggi je. Kalau tak cukup sabar mmng tak berapa menjadi. Masa melapis agar2 tu sebenarnya memerlukan kesabaran dan ketelitian yg lebih, barulah menjadi. Pada kawan2 yg belum pernah mencuba tu, jngn takut dan bimbang utk membuatnya, ikut je cara2nya..pasti menjadi. Terima kasih pada Aziemas@myresipi.com kerana berkongsi resepi ni. Izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya.




Bahan-bahan ( 22 cm )
Bahan A
  • 10 gm serbuk agar2
  • 1200 ml air
  • 200 gram gula
  • Pewarna- hijau, merah, kuning, biru, purple,
Bahan B
  • 10 gm serbuk agar2
  • 400 ml santan
  • 800 ml air
  • 200 gram gula
  • 1/2 sudu teh garam 
Cara-cara
  1. Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna
  2. Kemudian tapiskan..letak dlm mangkuk. biarkan dlm bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dgn api kecil
  3. Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam
  4. Dh masak..masukkn santan dan garam..didihkan sekejap shaja. Buat spt bhn A - tapis letak dlm mangkuk..biarkan dlm bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil
  5. CARA MELAPIS: Sukat 250 ml agar2 (A) letak pewarna..masukan dlm loyang..biarkan dlm 5 minit @ agak keras
  6. Lapisan pertama dh agk keras.lorek2 permukaan agar2 yg dh agak keras td dgn pisau supaya lapisan akan melekat...sukat lg 250 ml agar2 (B) tuang dlm loyang..biarkan dlm 5 minit
  7. Ulangi langkah 5 & 6...hingga habis..tp setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nk letak warna apa..TAPI jgn lupa setiap lapisan yg dh keras mesti dlorek2 dgn pisau... agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...ala2 mcm kek lapis
  8. Sapa2 yg tak suka manis sgt blh adjust rasa dia...

26 comments:

  1. cantikknya puding..
    berseri2..
    mas pernah buat sekali..
    memang sedapp...

    ReplyDelete
  2. ceria gituu....nak rasa sepotong boleh ??

    ReplyDelete
  3. cantik la kak..mcm tuanya jgk..zila x cuba2 lg nie..entah bila la nk rajin nie..

    ReplyDelete
  4. suka 100 X...cantik sgt2! bila la nk dpt smgt rajin camni tak tau laaa

    ReplyDelete
  5. cantiknya.. rasa sayang nak makan pule :P

    ReplyDelete
  6. Cantik..esok boleh buat utk portluck Kat ofis.. terima kasih yatie.mohon copy ye ;-)

    ReplyDelete
  7. Salam Kak..Ohhh betul2 buat kanak2 teruja untuk menikmatinya...

    ReplyDelete
  8. salam kak yatie

    cantknya, sabarnya nak melapis satu2 tu

    ReplyDelete
  9. Cantiknya puding ni... Rajin Kak Yatie membuatnya..

    ReplyDelete
  10. salam yatie, wah.. cntiknya rajin sungguh yati melapis..!

    ReplyDelete
  11. warnanya pelbagai dan menarik. ..mesti Sedap..

    ReplyDelete
  12. cantikkkkkkkkk..... zila66

    ReplyDelete
  13. Sy mesti nk try gak..ceria sngguh warnanya...

    ReplyDelete
  14. Emmazul74@gmail.comFebruary 28, 2013 at 4:10 AM

    Sy mesti try..teruja gn warnanya yg ceria

    ReplyDelete
  15. nak buat tapi malas lapis lapis tu. ingat nak short cut je

    ReplyDelete
  16. Cantik..yeay !! Saya akan kongsi resepi ni untuk open house nnti..;)

    ReplyDelete
  17. Dh lorek, tp knape xlekat jgk? Kne lorek dlm2 ke? Tkt pecah plak.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya baru buat. Dah lorek dgn garfu tp bila potong, tak melekat. Frust sangat. Rasa dah sedap dah. Sad.

      Delete
    2. same to me...mmg lemah buat agar2 ne..nape xmelekat....nape...nape

      Delete

Related Posts with Thumbnails