Bahan-bahan ( 22 cm )
Bahan A
- 10 gm serbuk agar2
- 1200 ml air
- 200 gram gula
- Pewarna- hijau, merah, kuning, biru, purple,
- 10 gm serbuk agar2
- 400 ml santan
- 800 ml air
- 200 gram gula
- 1/2 sudu teh garam
- Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna
- Kemudian tapiskan..letak dlm mangkuk. biarkan dlm bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dgn api kecil
- Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam
- Dh masak..masukkn santan dan garam..didihkan sekejap shaja. Buat spt bhn A - tapis letak dlm mangkuk..biarkan dlm bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil
- CARA MELAPIS: Sukat 250 ml agar2 (A) letak pewarna..masukan dlm loyang..biarkan dlm 5 minit @ agak keras
- Lapisan pertama dh agk keras.lorek2 permukaan agar2 yg dh agak keras td dgn pisau supaya lapisan akan melekat...sukat lg 250 ml agar2 (B) tuang dlm loyang..biarkan dlm 5 minit
- Ulangi langkah 5 & 6...hingga habis..tp setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nk letak warna apa..TAPI jgn lupa setiap lapisan yg dh keras mesti dlorek2 dgn pisau... agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...ala2 mcm kek lapis
- Sapa2 yg tak suka manis sgt blh adjust rasa dia...
cantikknya puding..
ReplyDeleteberseri2..
mas pernah buat sekali..
memang sedapp...
ceria gituu....nak rasa sepotong boleh ??
ReplyDeletecantik la kak..mcm tuanya jgk..zila x cuba2 lg nie..entah bila la nk rajin nie..
ReplyDeletesuka 100 X...cantik sgt2! bila la nk dpt smgt rajin camni tak tau laaa
ReplyDeletecantk dan menawan..
ReplyDeletecantiknya.. rasa sayang nak makan pule :P
ReplyDeleteCantiknya...confirm sedap ni
ReplyDeletecantiknya. mesti sedap. =)
ReplyDeleteCantik..esok boleh buat utk portluck Kat ofis.. terima kasih yatie.mohon copy ye ;-)
ReplyDeleteSalam Kak..Ohhh betul2 buat kanak2 teruja untuk menikmatinya...
ReplyDeletesalam kak yatie
ReplyDeletecantknya, sabarnya nak melapis satu2 tu
Cantiknya puding ni... Rajin Kak Yatie membuatnya..
ReplyDeletesalam yatie, wah.. cntiknya rajin sungguh yati melapis..!
ReplyDeleteComel, cantik, sedap...like it : )
ReplyDeletecantekkk sgttt..
ReplyDeletewarnanya pelbagai dan menarik. ..mesti Sedap..
ReplyDeleteCantiknya...
ReplyDeletecantikkkkkkkkk..... zila66
ReplyDeleteSy mesti nk try gak..ceria sngguh warnanya...
ReplyDeleteSy mesti try..teruja gn warnanya yg ceria
ReplyDeletenak buat tapi malas lapis lapis tu. ingat nak short cut je
ReplyDeleteCantik..yeay !! Saya akan kongsi resepi ni untuk open house nnti..;)
ReplyDeleteDh lorek, tp knape xlekat jgk? Kne lorek dlm2 ke? Tkt pecah plak.,
ReplyDeleteSaya baru buat. Dah lorek dgn garfu tp bila potong, tak melekat. Frust sangat. Rasa dah sedap dah. Sad.
Deletesame to me...mmg lemah buat agar2 ne..nape xmelekat....nape...nape
DeleteNak try buat ni
ReplyDelete