Thursday, January 22, 2015

Kuih Lapis Pandan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni buat kuih lapis pandan pula. Sejak2 ni asyik nak mkn kuih lapislah pulak,..terasa sedap sngt guna resepi ni. Resepi masih guna Kuih Lapis Ros. Terpulang pd kwn2 nak tukar perisa apa. Resepi ni banyak guna tepung beras, kuih jadi elok je lembut. Pada peminat kuih lapis, boleh cuba resepi ni. Ramai kwn2 dah mencubanya. Terima kasih pd penyumbang resepi asal.



Bahan-Bahan
  • 2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan  tepung jagung
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 cawan santan (1 cwn santan pekat campurkan bersama 3 cwn air)
  • 1/4 sudu teh garam
  • sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
Cara membuatnya:
  1. Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 8 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
  2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 1200ml bater) bahagi kepada 600 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna hijau dan letakkan perisa pandan.
  4. Masukkan loyang yg telah di sapu sedikit minyak ke dalam kukusan. Tuang 200 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 200ml adunan hijau. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan hijau. 
  5.  Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. Kuih lapis yang elok, boleh dimakan selapis demi selapis.

1 comment:

Related Posts with Thumbnails