Tuesday, January 20, 2015

Kek Belang Susu Comel

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Masih kemaruk lagi guna acuan comel ni. Hari ni buat kek marble guna acuan ni. Resepi guna kek batik arora resepi CIDA, tapi guna acuan ni saya buat 2 perisa je. Saya buat perisa pandan dan strawberry, mmng sedap. Pada kwn2 tu terpulang ikut selera masing2 ya. Kita buat dia, so ikut selera sendirilah ya. Kalau buat guna acuan kecik2 ni sesuai utk 1/2 adunan je. Kalau guna loyang 8inci buat je satu adunan ya.




Bahan-bahan- loyang 8x8 inci
  • 250 gm mentega
  • 100 gm gula castor
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 6 biji telur gred A
  • 250 gm tepung gandum
  • 2 sudu teh baking powder
  •  pewarna dan perisa kegemaran
Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 170 ~ 180 darjah celsius
  2. Griskan loyang dengan butter. Kalau guna loyang, alas dasar loyang dengan baking paper.
  3. Satukan tepung gandum dan baking powder, kemudian diayak- ketepikan dulu.
  4. Sementara itu, pukul mentega dan gula sehingga kembang dan memutih
  5. Tambahkan susu pekat manis dan terus pukul hingga adunan sebati
  6. Masukkan telur sebiji demi sebiji( pastikan telur tu dah rata baru masukkan satu biji lagi) hingga habis.
  7. Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi ke dlm adunan dan pkl lagi hingga sebati.
  8. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
  9. Letakkan setiap bahagian dengan pilihan perisa dan warna yang disukai. Gaul rata.
  10. Tompok-tompokkan setiap warna dalam loyang hingga habis
  11. Setiap tompokan 1 senduk
  12. Masukkan dalam oven, dan bakar dengan menggunakan api bawah selama 45minit ~ 1 jam.
  13. Atau sehingga kek telah di masak dengan sempurna

1 comment:

Related Posts with Thumbnails