BAHAN-BAHANNYA :-)
- 3 cawan tepung gandum
- 3 camca besar gula halus
- 4 camca besar susu tepung
- 3 camca besar lemak sayur (shortening)
- 1/2 camca teh garam halus
- 2 1/2 camca teh instant yeast (mauripan)
- 250 ml air suam
- koktel sosej secukupnya- rebus dulu dan toskan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Bancuh instant yeast bersama 50 ml air suam dan 1 camca teh gula halus (dari resipi yang sama). Kacau rata dan ketepikan sekejap hingga bancuhan berbuih2. Sementara itu masukkan tepung, baki gula, susu tepung, lemak sayur dan garam ke dalam mangkuk adunan. Kacau rata.
- Tuang bancuhan yeast dan gaul hingga sebati. Tuang baki air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang tidak melekat dimangkuk adunan, tak perlukan habiskan air jika doh telah ok.
- Kemudian bahagi kepada bebola sama besar, bulat2kan dan lonjongkan sikit dan letakkan koktel sosej di tengahnya. Bungkus kemas dan ratakan lagi. Susun dalam loyang yang telah ditabur sedikit tepung. Perap 30 minit atau hingga kembang.
- Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian pau, angkat dan toskan. Bolehlah di hidangkan.
0 comments:
Post a Comment