Bahan-bahan A
- 100 g tepung beras-Yatie guna 1 cwn
- 100 g tepung jagung-Yatie guna 1 cwn
- 1,750 ml santan (500 ml KARA+ air)
- 1 sk garam atau secukup rasa
- sedikit pewarna hijau
- 2 helai daun pandan-disimpulkan
- 500 g gula melaka
- 1/4 cwn gula pasir
- 1000 ml air
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan dulu.
- Satukan kesemua bahan2 A, tapiskan dan masukkan ke dalam periuk dan gaul rata.
- Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup, guna api sederhana dan sentiasalah di kacau rata.Biasanya msk dlm 1/2 jam.
- Bila dah masak,tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
Bulan posa berbuka dengan som som amat nikmat.
ReplyDeleteTeringat arwah mak, memang selalu bersom som pada bulan ramadhan.
Sedapnya Kak..kl makan sejukblps tarawikh nie mmg laju jer masuk mulut
ReplyDeleteselamat berpuasa kak... hijau cantik sungguh
ReplyDeleteTerliur tgk. Lama dah berangan nk buat x terbuat2 kak
ReplyDeletex pernah makan bubur ni, nak trylah nanti :)
ReplyDeleteWahh...enak ni..menu pencetus selera
ReplyDeletesedap ni...saya memang suka bubur som som nie
ReplyDelete