Bahan-Bahan
- 2 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan tepung gandum
- sedikit garam
- 1 cawan air- utk uli tpng (tuang sikit2 ya masa uli doh)
- Air secukupnya - utk merebus bubur candil
- 1 biji labu manis- sedang besarnya
- 1 cawan santan pekat
- 4 cawan air
- 3/4 cwn gula pasir
- 2 sudu besar gula merah- bancuh dngn sedikit air dan tapiskan
- 2 helai daun pandan-di simpulkan
- Kupas labu sehingga bersih dan potong kecil/dadu besar. Cuci bersih dan rebus hingga empuk. Bila dah empuk toskan. Sementara tu dlm periuk lain didihkan air utk rebus doh candil.
- Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dlm mangkuk.
- Tuangkan air sedikit demi sedikit ke dlm tepung. Gaulkan rata dan uli sehingga menjadi doh yg lembut.
- Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan menjadi bebola kecil dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
- Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
- Di dalam periuk yg lain, masukkan santan pekat, air dan gula pasir.
- Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
- Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
Nyum2x... mai semangkuk...
ReplyDeletesy minat....labu sy minat...yg tpg tu pun sedap...candil...yes...lama tak sebut candil...
ReplyDeletetak pernah rasa pengat labu. apatah lagi candil..huhu
ReplyDeleteSedapnya pengat labu ni. Memang terliur tengok bulan puasa cengini.
ReplyDeleteNak buat sendiri tengah malas, nak pegi beli tengah hujan. Boleh tahan tengok gambar jer ler.
Ayunei bubur candilnya...enak ketoanei. ;)
ReplyDeletesedap nampaknya tu kak.\
ReplyDeleterasa nak buat jugak la..
cuma tak de geng labu tu.. candil aje pun sedap kan.
Sedapnya kak dpt buat buka mmg sedap..patut pun hamka xnk mkn nasi...asz tgk pun dh kecur...hehe
ReplyDelete