Bahan A
- 10 gm serbuk agar2
- 1 cawan air
- 1/4 cawan gula pasir
- 1/2 cawan susu cair
- 4 cawan air soya Yeo's- (1 liter)
- 2 sudu besar tepung kastad-(bancuh dngn air soya dulu)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 250 gm cendol-toskan airnya
1. Masukkan 1 cawan air, gula dan serbuk agar2 dlm periuk Masak guna api sederhana hingga mendidih.
2. Masukkan susu cair, minuman soya Yeo's dan esen vanilla.Masak hingga mendidih dan kacau sentiasa.
3. Bila dah siap, tutup api dan ketepikan dulu. Sementara tu masukkan cendol dlm acuan.
4. Tuangkan adunan puding dlm bekas yg berisi cendol tadi.
5. Biarkan sejuk dan mengeras. Masukkan dlm petiais.
6. Hidangkan bersama sirap gula melaka. Sedap di makan sejuk.
Bahan Sirap Gula Melaka
- 250gm gula melaka
- 1/4 cwn gula pasir
- 500ml air
- 2 helai daun pandan-simpulkan
- Racik gula melaka halus2.Masukkan semua bahan dlm periuk dan masak hingga gula larut.
- Biarkan sejuk dan sedap di makan bersama puding cendol soya Yeo's gula melaka.
mmg nampak sedap...nak2 makan sejuk...
ReplyDeleteMenariknya puding ni kak yatie
ReplyDeleteSalam Aidil Fitri Kak Yatie. Maaf zahir & batin.
ReplyDeletesalam lebaran buat kak yati..
ReplyDeleteenak2 kak...sy pernah buat tp guna soya tawar...
asyik2 makan cendol sajer.seronok juga kalau bole makan pudding cendol pula untuk kelainan yer..:-)
ReplyDeleteni air soya favourite saya jugak ni..kalau dapat minum sejuk2 masa musim panas..hmm, terbaik..:)
ReplyDeleteTq sis for sharing..slalu tahu soya ni utk minum je..hari ni baru tau boleh buat puding jugak rupanya..
Waktu cuaca tengah panas macam ni memang best pekena puding cendol ni
ReplyDelete