Lama tak masak nasi2 mcm ni. Biasa asyik nasi putih je. Kali ni saya masak nasi ni dan gandingkan dngn ayam masak sambal serai, ringkas je kan. Ulamnya makan dngn tomato dan timun jepun je...wallaaaahhhhh sedapnya. Walaupun ringkas tapi satu family makan bertambah2. Alhamdulillah...
Terima kasih pada Mat Gebu berkongsi resepi mudah ni. Izinkan sekali lagi akak kongsikan resepinya kat sini ya. Sebelum ni pernah juga buat di SINI, cuma lauknya je kita tukar ikut selera masing2. Pada yg belum cuba tu, bolehlah mencubanya...jom semak resepinya..
- 4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan.
- 5 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 1 kiub ayam "Maggi"
- 2 camca besar mentega
- Garam secukup rasa
- 1/3 cawan kismis
- 1 biji bawang besar, didadu
- 2 ulas bawang putih, hiris
- 1 batang serai, dititik
- 1 helai daun pandan, disimpul
- 1 inci halia, hiris nipis
- 1 kulit kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- Hirisan daun bawang
- Hirisan daun sup
- Bawang goreng
- Dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan beras dan kacau hingga mesra, masak 1-2 minit. Masukkan kiub ayam (hancurkan) dan gaul rata.
- Alih beras ke dalam rice cooker, tuang air dan susu, kacau rata. Tambah garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa. Bila kering, taburkan kismis dan biar nasi betul2 masak. Gaul nasi dengan chopstik. Biar sekejap.
- Tabur bahan2 hiasan sebelum dihidangkan bersama lauk2 kegemaran. Selamat mencuba..
Hmm, sooo nyummy..
ReplyDeletesalam yatie, sedapnya akak tengok memalam ni nasi mentega ni macam nak makan lagi je, tapi dah berus gigi ni heheeee
ReplyDeletesalam ukhwah..suka nya kesini,, meriah dengan resepi...salam kenal dari kak anna..
ReplyDeleteAlahai k.yatie...kalau dapat makan ni mau tambah 2-3pinggan...bak la sini sepinggan...hihihi
ReplyDeleteMudah juga buat nasi kismes ni yatie... boleh cuba jugak ;)
ReplyDeleteSedapnya..nak try masak ni
ReplyDeleteSedapp,hari2 suami request nk mkn nasi mentega
ReplyDelete