Bahan-bahan ( loyang 8x8 )
LAPISAN BAWAH :-
Cara-cara
- 300 gm labu yang telah di rebus-toskan dan lecek halus
- 100 gm tepung Hoen Kwee - putih
- 1 1/4 cawan santan sederhana pekat (saya guna 100ml santan KARA + air selebihnya)
- 3/4 cawan gula pasir
- 1/2 sk garam
- 1/2 sk pewarna kuning-tak letak pun takpe
- 60 gm tepung Hoen Kwee- putih
- 2 cawan santan pekat (akak guna 200ml KARA + air)
- 1/4 sk garam atau secukup rasa
- Satukan bahan2 lapisan bawah kecuali labu,kacau rata dan masakkan sebentar. Bila dah agak pekat sikit,masukkan labu, kacau rata dan masak di atas api sederhana hingga pekat.(dlm 10 minit)
- Tuang ke dalam loyang yang disapu sedikit minyak dan ratakan.Ketepikan.
- Satukan pula bahan2 dadih atau lapisan atas dan masak hingga adunan pekat dan meletup2 dan matikan api.(masak dlm 5 minit). Masa memasak, sentiasalah di kacau guna whisk ya.
- Tuang segera adunan dadih di atas lapisan bawah dan ratakan.
- Biarkan kuih benar2 sejuk dan boleh dipotong ikut selera.
Wahhh bagus idea ni... mcm buat tepung pelita kan yatie... tq nnti kak tiru labu ada 3 biji tuuu
ReplyDeletesalam kak yatie..
ReplyDeletebest juga buat kuih talam tanpa kukus ni..cepat dan simple..
menarik resepi ni....
ReplyDeleteWarnanya dah memikat Kak Yati.. Tentu sedap.. :-)
ReplyDeleteMak engkau
ReplyDeleteSedapnyerrrrr
Salam Yatie...mesti try resepi ni. T/kasih sharing....cantik & menyerlah betul warna kuih talam ni.
ReplyDeleteAssalamualiakum yatie nampk sedap nnti bole cuba tkasih diatas resepi
ReplyDelete