Bahan utk adunan pandan
- 1 cwn tepung gandum
- 1 sudu besar tepung ubi
- 1 sudu besar tepung beras
- 3/4 cwn gula pasir
- 2 cwn air
- 1 sudu kecil pandan paste
- 1 sudu kecil pewarna hijau1 sudu kecil air kapur
Bahan utk adunan gula merah
- 1 cwn tepung gandum
- 1 sudu besar tepung ubi
- 1 sudu besar tepung beras
- 1 sudu kecil air kapur
- 1/2 cwn gula merah*
- 1/3 cwn gula pasir*
- 2 cwn air*(bhn bertanda * di masak bersama dan sejukkan)
- 1/2bj kelapa putih + sedikit garam
- Panaskan kukusan . Sapu sedikit minyak pd loyang dan panaskan dulu. Kalau guna acuan kecil pun sama, sapukan sedikit minyak.
- Satukan semua bahan PANDAN dlm mangkuk . Kacau rata atau nak.mudah kisarkan saja. Tapiskan.
- Buat adunan GULA MERAH sama spt pandan, tapiskan dan ketepikan.
- Tuang adunan pandan pd loyang dan kukus dlm 15min .. cakar2 atas tu dan tuang adunan gula merah
- Kukus lagi dlm 15minit. Buka penutup dan biarkan dalam 2min .. baru tutup api.
- Jika terdapat air di permukaan kuih, sengetkan loyang dan buangkan air tu dan biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong guna pisau plastik. Sedap di makan bersama kelapa parut putih.
***Yatie buat guna acuan kecil, sama juga cara masaknya. Sapukan sedikit minyak pd acuan, tuangkan adunan pandan separuah acuan dan kukus dlm 10 minit. Bila dah mengeras tuangkan pula adunan gula merah dan kukus lagi dlm 20 minit.Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di keluarkan dari acuan.
Salam Yatie....cantiknya gabungan dua warna. Boleh rasa kedua2nya sekali, two in one...pandan & gula merah. Sangat kreatif. T/kasih sudi kongsikan resepi :)
ReplyDeleteHepi b'day Yatie cayang... comelnya kaswi 2 lapis...
ReplyDeletebila saya buat kuih berlapis mcm ni..kdg2 tak bercantum...:)
ReplyDeleteAssalamualikum Yati slmt hari lahir....cantik nmpk kaswi lapis yatie ni mmg kratif btul....yg penting sdap...
ReplyDeleteaduuhhhh..sy amat menggilai kaswi pandan...nnt ada ms nk try lah resepi awak...nk follow awk pya blog lahhhh..
ReplyDeletehttp://zairulakmaldaylife.blogspot.com