Bahan-Bahan
- 1/2 cawan gula kastor/halus
- 1 cawan gula perang
- 1 cawan mentega
- 1 cawan minyak
- 1 biji telur
- 1 sudu besar susu segar
- 4 cawan tepung gandum*
- secubit garam*
- 1 sudu kecil cream of tatar*
- 1 sudu kecil baking soda*(*bhn2 perlu diayak bersama)
- 1/2 cawan walnut cincang -tak letak pun takpe
- 2 cawan semisweet chocolate chip
- 1 sudu kecil esen vanila
- Pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati.
- Masukkan tepung gandum, garam soda bikarbonat, walnut dan coklat chip
- Adunan memang lembik...sudukan satu sudu kecil diatas dulang pembakar...jarak²kan sket sebab nanti kukis akan mengembang sket.
- Bakar pada suhu 350 'F (175 c) dalam 10-15 minit atau sehingga masak bergantung pada jenis oven..
- Setelah kukis perang, angkat dan sejukkan diatas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.
salam kak yatie. saya dah buat biskut ni ikut resepi kak yatie semalam..hasilnya mmg marvellous.. mmg sedap la kak.. rangup plk tu.. thanks kak sudi share resepi kt sini.. :)
ReplyDeleteAssallam kakyatie.........mntak izin salin resepi biskut ni n almond snow akk ye.......smoga akk sentiasa d limpahi rahmat Nya.......tqvm
ReplyDeleteAku penah try buat biskut ni.. Mmg Sedap.. Time nk buat lg sekali, aku x jmpe resepi.. Last2 ambik resepi lain.. Masih x sama mcm yg ni.. Yg ni Sedap..
ReplyDeletesalam kak,cream of tartar tu klo xmasuk kn bleh x,..
ReplyDelete