Tuesday, August 6, 2013

Tart Bunga / Kelopak

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Biskut raya lagi. Kali ni saya buat tart guna resepi dari Chef Norz dan kopipes dari blog Mat Gebu....mmng sedap. Sebelum ni guna resepi diSINI. Rasanya ada masa lagi kalau kwn2 nak mencuba resepi ni sblm pulang ke kampung berhari raya. Jom semak resepinya. Terima kasih pada penyumbang resepi. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.





BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 120 gm marjerin
  • 130 gm mentega
  • 60 gm gula aising
  • 1 kuning telur
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 50 gm tepung jagung*
  • 50 gm tepung kastard*
  • 300 gm tepung gandum*(*digaul rata dan ayak)
  • Jem nenas secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar marjerin, mentega, gula aising, kuning telur dan vanilla hingga sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga manjadi doh yang lembut.
  2. Canai doh setebal 4 mm, terap dengan acuan bentuk bunga, perlahan2 gunakan hujung pisau, masukkan ke dalam paper cup kecil yang telah dialas ke dalam tin "patty". Kemaskan doh tadi.
  3. Gentel2 jem sebenar duit 10 sen dan letak di bahagian tengah doh tadi, tekan sedikit biar kemas. Hias ikut kreativiti masing. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. Menghasilkan kurang lebih 80 hingga 90+ biji tat.....

3 comments:

  1. Nak beraya rumah Yatie la... terliur tgk tart bunga yg comel

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails