Bahan-Bahan
- 3 keping tauhu
- 200 gm udang (dibuang kulit)- Yatie guna 3 btng sosej, ptng kecil
- 1 labu bawang besar (dipotong dadu)
- 2 ulas bawang putih (di cincang)
- 2 tangkai cili merah (di buang biji dan cincang)
- 2 pokok daun bawang/ daun sup (dipotong pendek)
- 2 cwn tepung gandum*
- 1 cwn tepung naik sendiri* (*diayak)
- 2 cwn air- tuang sikit2
- garam secukup rasa
- minyak masak secukupnya utk mengoreng cucur
- Sos cili (sebagai pencicah)
- Tauhu dan udang/sosej dipotong kecil.
- Masukkan semua bahan kecuali minyak masak dan sos cili ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
- Panaskan minyak dan sudukan adunan ke dalam kuali.
- Gorengkan sehingga kuning keemasan.
- Angkat dan toskan. Sedia dihidangkan bersama sos kegemaran.
** Semasa mengoreng cucur, celupkan sedikit hujung sudu dngn minyak gorengan dan sudukan adunan cucur, pastu gorenglah spt biasa...ulang lagi sehingga muat dlm kuali. Jangan terlalu penuh ya dlm kuali tu.
SAlam singgah..
ReplyDeleteSedapnya kak!