Bahan- Bahan
- 1 kg udang besar [bersihkan]
- 2 cawan santan [1 biji kelapa]
- 200 gm kacang panjang -Yatie guna kacang buncis[potong pendek]
- 3 keping asam gelugor
- 1 helai daun kunyit [koyakkan]
- 3 sudu besar minyak utk menumis
- garam dan sedikit gula
- 3 tangkai cili merah
- 15 tangkai ciliapi
- 3 cm lengkuas
- 2 batang serai
- 3 ulas bawang merah
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak.
2. Masukkan santan dan asam gelugor. Masakkan sehingga naik minyak dan pekat.
3. Bila pekat masukkan udang, kacang panjang, garam dan daun kunyit.
4. Masakkan sehingga pekat dan udang masak betul.
5. Hidangkan.
Aduh mak aii Yatie... terlior tahap gaban dah ni.... nyummss
ReplyDeleteSalam singgah pagi kak..
ReplyDeletesedapnya kak yati.,...memang faveret ni kalau mak saya masak
ReplyDelete