Monday, October 20, 2014

Apam Pisang Gebu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Malam tadi merajinkan diri buat apam pisang kegemaranku. Dalam pada rajin tu ada malasnya juga. Mulanya nak kukus guna acuan kecil biar apam pisang nampak comel dan senang anak2 nak makan, takyah potong segala. Maka terjadilah apam guna acuan besar ni. Apam pisang ni dah rupa mcm kek pulak, jngn ada yg keliru ya, kalau kukus tu jadilah apam pisang, kalau adunan di bakar tu jadilah kek pisang. Apa yg penting apam pisang ni sangat gebu, lembut dan moist je. Saya suka apam ni, lembut dan gebu je.

Terima kasih pada Azita Zain berkongsi resepi, izinkan Yatie kongsikan kat sini pula ya. Terima kasih juga pd penyumbang resepi asal. Pada peminat apam pisang tu, bolehlah cuba, mmng sedap. Kak Azita pun dah banayk kali buat apam pisang guna resepi ni...mmng sedap. Jom semak resepi mudah ni.




Bahan-bahan :
  • 8 biji pisang emas / 6 biji pisang berangan - saya guna pisang yg dah di lenyek dlm 1 cwn
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 3/4 cawan minyak jagung / minyak masak / mentega cair
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara2nya :
  1. Panaskan kukusan. Glis loyang dengan sedikit marjerin dan taburkan tepung. Ketepikan.
  2. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
  3. Lenyek pisang hingga hancur dan ketepikan dulu.
  4. Pukul telur dan gula dengan menggunakan whisk hingga gula hancur.
  5. Masukkan minyak dan sebatikan.
  6. Masukkan campuran tepung dan kacau rata.
  7. Masukkan pisang yang telah dilenyek tadi dan kacau hingga rata.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang.
  9. Kukus dengan api sederhana selama 40 minit.
Nota :
  1. Boleh gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri tapi tidak perlu tambah baking powder dan soda bikarbonat.
  2. Boleh tambah cokelat urai ke dalam adunan jika suka.
  3. Jika guna acuan kecil2 dan comel2, kurang masa mengukus. 15 minit sudah memadai.

4 comments:

  1. Assalam yatie, sama je resipi dgn kek [pisang kan yatie, senang malas nak bkr kukus je

    ReplyDelete
  2. assalam yatie, nmpak sedap dan pastinya gebussss

    ReplyDelete
  3. Tima kasih yati..sya bru siap kkus apam psang gna rspi nie..mmg lmbut n gebu sgt

    ReplyDelete
  4. Sye bru cube buat apam pisang kukus ni tpi x masuk telur sbb ibutua sye x mkn telur sedp juga tq atas perkongsian ini

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails