Saya juga ada menerima komen2 dari pengunjung blog yg mengatakan kalau buat kuih ni je lembik atasnya walaupun dah guna resepi yg sama. Susah nak menerangkan sebenarnya.. Pada saya, kalau dah ikut resepi yg sama, mestilah hasilnya pun sama kan. Ini lain pula jadinya.....rasanya cara tu yg membezakan kuih tu menjadi ataupun tidak. Kalau di suruh masak adunan hingga naik wap tu, ikut jelah ya..jngn memandai tak buat....dah tentu hasilnya juga tak sama. Bila kuih dah masak tu, sengetkan loyang jika terdapat sedikit air di permukaan kuih...lap dngn kitchen towel atau buangkan air tu guna sudu dan biarkan betul2 sejuk, barulah di potong guna pisau plastik.
Ok, saya ni bukannya pakar tapi sekadar berkongsi tips supaya kuih2 talam kelihatan cantik. Kali ni saya kongsikan kuih serimuka yg sangat mudah dan tahan lama. Jangan bimbang kalau kuih tu terlembik sbb resepi kuih ni mmng cantik kejadiannya dan rasanya pun sangat sedap. Kalau nak tngk resepi yg lain, bolehlah tngk di SINI. Jom semak resepi ni..Resepi utk bahagian bawah/pulut tu, saya tetap setia dngn resepi Chef Asma, bahagian atas je saya guna tepung gandum dan tpng lain.
Bahan2 Lapisan Bawah:-
- 500 gm beras pulut
- 300 ml santan pekat
- 300 ml air
- 2 tsp garam halus
- Rendam pulut sekurang2nya 4 jam.
- Basuh bersih & toskan. Masukkan pulut bersama santan, air dan sedikit garam ke dlm loyang yg beralas plastik. Sebelum masukkan pulut, pastikan di sapu sedikit minyak keliling loyang.
- Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
- Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan2kan dalam loyang 10x10x2".
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar tepung beras
- 1 sudu besar tepung kastad
- 250 gm gula pasir
- 2 biji telur
- 250 ml santan pekat
- 500 ml air
- 1 sudu kecil pewarna hijau
- 2 sudu kecil pandan paste(nak lagi sedap guna 5 helai daun pandan dan kisar bersama air di atas, tapiskan dulu)
- Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk
- Masak sehingga naik wap dan sentiasalah di kacau guna whisk. Tuang ke atas lapisan bawah
- Kukus selama 30 minit.(Lap penutup kukus 5 minit sekali, Kalau guna steamer trio, tak perlu lap..biarkan masak sampai 30 minit)
- Angkat kuih dan biarkan betul2 sejuk barulah potong kuih guna pisau plastik.
Tie... cantik betul kejadiannya serimuka pandan tu... adeeehhh terbau aroma pandannya. Memang betullah, kalau nak cuba resepi kenalah ikut betul-betul, saya pun bila cuba resepi baru beruangkali saya amat-amati bahannya, dan caranya... sebab adakalanya kita tertinggal langkah atau terlebih langkah!
ReplyDeleteSaya juga sekarang tengah giler buat kuih Talam...yg jd sumber rujukan blog akak ler ni.. nanti saya cuba versi yang ni plak... mesti ada kelainan
ReplyDeleteKak zai pun suka seri muka ini.Dulu pernah belajar kuih talam dengan chef asma,memang sedap.
ReplyDeleteCantiknya kuih ni. Perfect jer kejadiannya
ReplyDeleteAssalam...saya dah cuba resepi ni dan kejadiannya mmg cantik jer..rasanya pun sedappp!
ReplyDelete