Saturday, October 11, 2014

Cucur/Jemput2 Nasi Ikan Bilis

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Bertemu lagi kita di alam maya ni. Lama tul tak wat n3, mula2 tu nak rehat kejap je. Tapi dah jejak 11 hari tak ke udara, rasa makin malaslah pulak. Sebenarnya tiap2 hari masak dan ambil gambar, tapi di sebabkan masa tak mengizinkan buatkan blog ni sepi seketika. Hari ni gigihkan diri jugalah kongsikan resepi yg mudah dan kerap kali saya buat. Cucur atau jemput2 nasi ni sedap, yg penting buatnya pun mudah je. Resepi juga boleh lihat di SINI. Pada yg belum pernah mencuba tu, bolehlah cuba...mmng sedap...ianya tetap lembut je walau dah seharian...percayalahhhhh...hi3..

Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi- nasi yg tak habis tu
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwng besar
  • 2 ulas bwng putih
  • 1/2 cwn ikan bilis-buang kotoran
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwng putih dan bwng besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan jari saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah dan cantik bulat cucurnya. Kalau tak biasa tu, guna sudu jelah ya.

3 comments:

  1. assalam k yati
    sedapnya petang2 mkn cucur bilis ni
    sini ujan ,lapo dibuatnya nmpak cucuq

    ReplyDelete
  2. assalam yatie, dah lama jugak akak tak buat cucur ni boleh try bila ada ruang waktu yg best sbb cucur ni lembut hingga ke petang kan

    ReplyDelete
  3. wah nampak sedap sangat, tapi jemput-jemput memang best dilayan. kegilaan baru makan dengan mayonise..ya allah sedapnya....

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2014/10/3-fakta-menarik-tentang-saya-ya-saya.html

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails