Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi- nasi yg tak habis tu
- 2 cwn air
- 1 biji bwng besar
- 2 ulas bwng putih
- 1/2 cwn ikan bilis-buang kotoran
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwng putih dan bwng besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan jari saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah dan cantik bulat cucurnya. Kalau tak biasa tu, guna sudu jelah ya.
assalam k yati
ReplyDeletesedapnya petang2 mkn cucur bilis ni
sini ujan ,lapo dibuatnya nmpak cucuq
assalam yatie, dah lama jugak akak tak buat cucur ni boleh try bila ada ruang waktu yg best sbb cucur ni lembut hingga ke petang kan
ReplyDeletewah nampak sedap sangat, tapi jemput-jemput memang best dilayan. kegilaan baru makan dengan mayonise..ya allah sedapnya....
ReplyDeletehttp://welovesusuibu.blogspot.com/2014/10/3-fakta-menarik-tentang-saya-ya-saya.html