Thursday, October 30, 2014

Roti Sarang Lebah @ Bee Hives Bun

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama dah buat roti sarang lebah yg tngh hot masa kini, baru ni sempat nak kongsikan kat blog. Tak kisahlah kan, asalkan roti tu kita buat sendiri. Pada yg belum buat tu, boleh cuba, takde BM pun still boleh buat roti yg sungguh lembut dan gebu ni...ini pun uli guna tangan je sbb malas nak guna BM. Kalau setakat tepung 250gm tu, bolehlah uli guna tangan je, kalau lebih tu kena jugalah guna BM yg sedia berkhidmat bila2 masa tu.

Terima kasih pd Lydia Honey berkongsi resepi roti sarang lebah ni, izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Resepi kali ni saya kopipes dari blog Izah Muffin Lover. Mekasih ya Izah, pasni rajin2lah update blog ya dik mcm dulu2. Terasa sepi je bila geng2 masak tak semeriah spt dulu. Akak pun jadi lemau je nak wat n3 sama. Pada pengunjung blog terima kasih sbb sudi singgah dan sudi mencuba resepi2 kat blog ini. Moga kita sama2 dpt ilmu dari berblogging ni.




Bahan utk DOH
  • 2 cawan tepung gandum * boleh campur tepung roti
  • 1/2 Sudu teh dry yeast
  • 1/4 Sudu teh garam
  • ½ sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula pasir
  • ¼ cawan plain yogurt, suhu bilik 
  • ¼ cawan minyak sun flower
  • 1/2 cawan air suam +-
**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Cara-Caranya
  1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
  2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
  3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
  4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
  5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..
  7. Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
  8. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
  9. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
  10. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. 
  11. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
  12. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
  13. Time bako dalam 10-15 minit.
  14. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
  15. Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:-
  1. doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
  2. No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
  3. Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
  4. JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
  5. Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.
BUTTERSCOTCH SAUCE
  • 1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
  • 1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
  • A pinch of salt
  • 1/2 tsp vanilla essence
  • 25g butter
CARA- CARA
  1. Cairkan butter dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
  2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
  3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
NOTE:-
  1. Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
  2. Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .

6 comments:

  1. Cantik sos karemelnya. Nmpk sempurna dan tak gelap. Terliur sy tgk roti akak ni

    ReplyDelete
  2. Sedapnya. Mama dah lama tak meroti. Comey comey roti Yatie :)

    ReplyDelete
  3. sedapnye..nk try bt tkot x jadi..huhuhu

    ReplyDelete
  4. tak pernah cube buat roti tapi rase teringin plak nak rase air tangan sendiri punye roti..insyaAllah nak cube, tq

    ReplyDelete
  5. assalam yatie, akak pun dah buat 2 ke 3 kali tapi macam tak puas je nak buat lagi dan lagi sbb lembut sangt sedappp

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails