Bahan-Bahan
- 2 ekor ikan siakap sederhana besar
- 1/2 cawan santan
- 1 biji bawang besar, dipotong bulat
- 5 biji bawang merah*
- 1 labu bawang besar*
- 4 ulas bawang putih*
- 5 tangkai cili merah*
- 10 biji cili padi merah*
- Segenggam ikan bilis, rendam 5 minit dan toskan*
- 1 cm belacan*(bahan2 bertanda* di kisar halus)
- 3 biji limau kasturi, ambil jusnya
- Garam dan gula secukup rasa
- Ikan dicuci bersih dan toskan. Lumur dengan sedikit garam,taburkan sedikit tpng jagung dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus hingga terbit minyak. Masukkan santan, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
- Masukkan ikan dan potongan bawang besar, gaul rata dan masak hingga pekat dan bawang lembut. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, gaul rata dan angkat. Hidangkan panas..
sedapnya
ReplyDeletelps pntg tk boleh tgk menu best2...teringin nak masak juga...
ReplyDeleteas salam kak....wah...bertambah nasi gamaknya nij
ReplyDelete