Bahan-bahan :(loyang 8 inci)
- 250 gm butter
- 150 gm gula castor
- 2 sudu besar susu pekat
- 6 biji telur saiz B
- 1 sudu kecil ovalette
- 250 g tepung kek @ gandum*
- 2 sudu kecil baking powder *(*di ayak bersama)
- 1 sudu kecil esen vanilla
- sedikit pewarna dan perisa
- Pukul butter bersama gula hingga kembang....kemudian masukkan susu pekat. pukul sebati.
- Setelah itu masukkan telur 1 persatu....maksudnya masukkan sebiji telur kemudian pukul sebati, dah sebati masukkan telur yg kedua smpai la habis....masukkan jg esen vanilla.
- Lepas tu bolehlah masukkan pula ovalette....sebatikan ovalette kemudian masukkan tepung dan baking powder, sedikit demi sedikit.....kacau adunan hingga sebati.
- Bila dah siap tu....bolehlah dibahagikan kpd beberapa bahagian, warnakan adunan ikut suka masing2.
- Selepas tu bolehlah mula melapiskn adunan secara berselang seli ke dalam loyang....nak sudu2 kan pun boleh juga.
- Oven dipanaskan terlebih dahulu.....bile dah siap tu bolehlah bakar dgn suhu 170, selama 45-60 minit mengikut oven masing2.
Bila dah masak...tunggu sejuk dulu bolehlah potong....makan....
Nsmpak mudah dan sedap terima kasih yatie.acik nak cuba jugak
ReplyDelete