Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Cucur kentang ni saya buat petang tadi gara2 teringin sangat nak merasa keenakkan rasanya. Ramai rakan2 blogger juga rakan2 fb telah mencubanya. Saya juga takmo ketinggalan utk mencuba dan merasanya. Alhamdulillah sedap...terasa garing di luar dan lenbut di dalamnya. Buatnya pun mudah je. Saya guna apa yg ada je kat rumah ni, kebetulan takde stok daun bawang, saya gantikan dngn daun sup,saya tambah hirisan cili merah utk tambah menarik dan rasa pedas2 sikit dan gantikan lada hitam kisar/coarse.Terima kasih pd penyumbang resepi asal. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada rakan2 yg teringin nak merasa tu, bolehlah cuba..mmng sedap.
Potato Fritters (cucur kentang)
Sumber : Noraida Durani
Bahan-Bahan
- 3 biji kentang (sagat halus, Yatie sagat kasar je)
- 4 sudu besar tepung jagung
- 3 sudu besar tepung gandum
- 1 biji telur
- Daun bawang/daun sup
- 1 tangkai cili merah-Yatie tambah
- Serbuk Lada sulah-Yatie guna coarse black pepper
- Garam dan sedikit gula
- Minyak masak (utk menggoreng)
Cara2nya
-
Satukan kentang yg telah dsagat dgn tepung jagung, tepung gandum, daun
bawang, telur, serbuk lada sulah, garam dan sedikit gula...gaul sebati
- Panaskan minyak masak....sudukan dan goreng agak2 leper....balik2 kan...tunggu sampai masak... angkat....siap
- Sedap dimakan bersama sos
assalama yatie, kaknoor dok teringin nak buat lama dah tapi dok sibuk tak trbuat lagi, kalau hari ni rajin mesti nak buat lagi tak boleh jadi sana sini fritters kentang heee
ReplyDeleteNak kena cuba ni.. fenomena baru di FB.. hehhehe
ReplyDeleteboleh cubaaa nanti :)
ReplyDeletewow akak..sedapnya semua menu-menu makanan akak nie...teringin nak masak jugak macam akak nie..
ReplyDeletejemput kak jalan-jalan ke blog saya jugak ya..
http://arlinasuha.blogspot.com
cepat je kak yati try...sya br copy resepi hehhe
ReplyDeleteRamai yg sudah membuat cucur kentang ni... harus mencuba ni... angkut resepi dulu yer Yatie...
ReplyDeleteTgh top cucur ni....biasa sy buat jmput2 kentang potong dadu je...lain kali bole buat style gini pulak
ReplyDeleteakak kalu guna tepung gandum je ok x...ranggup x rasanya...
ReplyDeletekena cuba resepi ni..
ReplyDeleteAssalamualaikum kak,terima kasih share resepi.Alhamdulillah first time buat mak ayh ckp sedap ^^.Thank u kak ♥
ReplyDeleteMohon share ye.
ReplyDelete