Bahan- Bahan
- 315 gm tepung gandum
- 2 1/2 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil garam
- 150 gm butter
- 300 gm gula perang - boleh kurangkan
- 3 biji telur gred A
- 1 sudu kecil esen vanila
- 250 gm chocolate chips
- 1 cawan kacang pecan atau apa2 kekacang - optional
- Kepingan badam untuk taburan - optional
Cara- Caranya
1. Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
3. Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
4. Masukkan esen vanila.
5. Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
6. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 atau 10X10X2 inciyang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
7. Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
8. Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnya kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.
Salam, found your blog in my friend's blog list.. akan masuk dalam directory masakan ku. Tq for sharing.
ReplyDeletehttp://family-sihat-family-bahagia.blogspot.com
Kak zai nak cubalah sebab bahan ada dalam fridge.
ReplyDeleteTie... nhajuk sitik... iki wong keset arek gawe congo bars!
ReplyDeleteSalam kak yatie. Teringin nk cuba. Nmpk sedap
ReplyDeletehttp://madey09.blogspot.com/ menarik header blog ni SINAR KEHIDUPAN.. rasa dapat nafas lihat blog ni. Nak lin ke bloglist boleh ka ?
ReplyDeletehttp://madey09.blogspot.com/ singgah ke blog saya tinggalkan jejak ya
ReplyDeletesedap-sedap resepi akak..mira boleh cuba ni..kunjungi laman web mira raya haji dah nak dekat jom tempah baju dengan mira..boleh add mira sebagai friend dulu di fb myrah ruslan yea.da macam-macam baru yang di update.http://nurulaina174.blogspot.com/2014/09/droship-untuk-baju-hasil-sampingan.html
ReplyDelete