Bahan-Bahan
- 3 cawan tepung pulut
- 1 cawan tepung gandum
- sedikit garam
- 1 3/4 cawan air- utk uli tpng (tuang sikit2 ya masa uli doh)
- Perisa pandan atau air kisar dngn 3 helai daun pandan-tapiskan
- sedikit pewarna hijau
- Air secukupnya - utk merebus bubur candil
- 1 cawan santan pekat
- 3 cawan air
- 1 ketul gula melaka,racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
- 1/4 cwn gula pasir
- 2 helai daun pandan-di simpulkan
- Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dlm sebuah mangkuk.
- Campurkan air dan air/perisa pandan sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
- Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
- Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
- Di dalam periuk yg lain, air dan santan pekat, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
- Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
- Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
mengancammmmnya bubur tu kak..
ReplyDeleteWaaaa...saya suka! saya suka!! best tuuu....
ReplyDeleteMasa kecik2 dulu selalu tolong mak gentel tepung pulut cilik2
ReplyDeletenampak sedap...
ReplyDeleteAkak, almost sama dgn makanan dari Kelantan... kami panggil Bubur Butir Nangka, bezanya kuah BN letak halba :-).. http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2012/07/kuih-butir-nako-nangka.html
ReplyDeleteSama kan ?
Teringin jugak..
ReplyDeleteKegemaran sy sejak kecil. Tp yg aneh nya kg sy panggil puteri mandi sedangkan puteri mandi x berkuah pun. Ada org panggil puteri renang jugak .. Ke x sama ye kal yatie?
ReplyDeletesuami MaDiHaA suka sgt bubur candil ni... ini antara juadah manis kegemaran dia... kalau buat mesti tak tolak.. hehe..
ReplyDeleteTeringin btol nk buat..nmpk sweet je.
ReplyDelete