Bahan-bahan (loyang 9x9x3 inci)
- 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
- 1 1/4 cwn gula halus
- 1 sudu besar ovallette
- 2 cwn tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 150 ml susu cair
- 1/2 sudu kecil garam
- 100 gm minyak jagung/masak
- 1 sudu kecil esen vanila
- beberapa titis pewarna kuning dan hijau
- asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)
- Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
- Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
- Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
- Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 10 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
- Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 10 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
- Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
- Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
teringat zaman bertunang dulu
ReplyDeletekemain gigih buat kek nie
nak bagi bakal mak mentua
sekarang
kek coklat pun tak menyempat
hahhahha
Assalamualaikum yatie sememangnya sedap kek lapis kukus asam manisnya...rajinnya yatie melapis....
ReplyDeleteAssalam yatie, memang sedap kek ni..
ReplyDeletekita pernah buat versi chocolate chips layer layer tu..:)
salam kak yatie..
ReplyDeletecantik lapisan kek..dah lama sya x buat kek ni..sedap dengan rasa masam manis hawflakes..
rajin nya Yatie melapis kek ni akak ni nak buat saja tapi sampai sekarang belum menjadi haha tapi mkan mau..
ReplyDeleteBetul2 terliur tgk kek akak ni. Bilalah ada masa nk buat ni.
ReplyDeletequanto sono belli!!!!!!!
ReplyDeleteThanks for sharing this wonderful post, It is awesome.
ReplyDeleteNice post, i hope everyone will like your post..
ReplyDeletewaduh2 kek kukus asam manis memang favourite ni..nak try buat tapi takut tak jadi..
ReplyDeleteIbu Riana Onlineshop
da try ikot resepi ni..mjadi..mmg sdap..fmly mertua sume kate sdap..ni tgh bt tp adoiii tension 2nd layer xnk msk..biasa 10min kukus masak da..hope t da siap ok la rupe die
ReplyDeleteSalam..bole ke resepi kek lapis yg dibakar digunakan utk kukus?
ReplyDelete