Bahan-bahan
- 10 ekor ketam (sederhana besar) - kerat dua atau biar sekor2 je.
- 2 batang serai - diketuk 1 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 1 keping asam gelugor
- 1/2 biji nenas sederhana masak - dipotong kecil
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
Bahan2 Kisar
- 10 biji cili padi
- 2 tangkai cili merah
- 4 ulas bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisardan serai hingga naik bau.
- Masukkan santan cair dan asam gelugor dan biar mendidih sebentar.
- Masukkan ketam dan nenas. Kacau sesekali biar mesra dgn kuah.
- Masukkan santan pekat dan garam. Kacau dan biar mendidih sebentar.
- Tutup api dan kacau sebentar biar mesra dan kuah tidak berkepala. Bolehlah dihidangkan.
salam singgah..
ReplyDeletesedap2 menu kat sini..
nampak menyelerakan ketam tu,
ReplyDeletesinggah promote - Alat buang Duri Nenas
sedapnya terliur rasa nak masak stok ketam yang beli kat pasar borong resepi ni..
ReplyDelete