Bahan-bahan
- 1 bungkus laksa kering- (direndam selama 4 jam/semalaman dalam air)
- 1 biji timun ( dihiris panjang2)
- 3 biji telur rebus- ( potong 4 setiap satu)
- 4 biji limau kasturi- ( potong 2)
- 1 bawang besar ( dimayang)
- garam dan gula secukup rasa
- 1 kg ikan kembung
- 8 keping asam keping
- 4 tangkai daun kesum
- 1 btng bunga kantan
- air rebusan secukupnya
- 1 cwn cili kisar (ikut pedas masing2)
- 1 sudu besar belacan
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Didihkan air di periuk dan letak sedikit garam.Biarkan mendidih,setelah itu rebus mee laksa hingga empuk.Angkat dan toskan...biarkan ketepi.
- Ikan direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
- Isi ikan dikisar bersama air rebusan tadi.
- Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Setelah siap bolehlah dihidangkan.
- Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi (bg mereka yg suka pedas)
Assalamualaikum.......
ReplyDeleteyatie... sedapnya asam laksa... skrg mengidam2 ni.. memang kerap sangat nani cari asam laksa... kadang2 boleh ler wat sendiri.. tapi malas nye lebih... nak wat kena tunggu cuti.. hehehehe.. :) feveret nani wat masa skrg.. dah lebih 5 kali asyik nak asam laksa ni..
wah sedpnye...sy teringinnnnnn
ReplyDeletesedapnye kak yatie..huhu.tekak demam nmpk laksa terus rasa terliur
ReplyDeleteNyum..nyum..sedapnya laksa tu yatie..Hari ni terlebih2 pulak beli ikan sebab kesiankan penjual ikan datang kat kita masa tengah sidai kain tadi..beli laa ikan selar sekilo..padahal semalam ada beli ikan kembung..Kena buat kuah laksa macam yatie juga ikan2 tu ...kalau tak memang jadi air batu laa ikan2 tu nanti...hihihi
ReplyDeleteaduhai Yatie.. sedapnyer nampak laksa tu.. slurpp.. :b
ReplyDeletesalam kak yatie..
ReplyDeletekasihnya ibu..sanggup memenuhi hajat anaknya. Moga Talhah juga akan memenuhi hasrat kedua ibubapanya.
Moga Selamat sampai Dan Selamat belajar.Tahun ni 2 org student saya ke UK.
salam kak yatie.., sedapnya asam laksa ni... peberet saya ni... saya kalau buat laksa mkan berulang - ulang... hu..hu... ^_^
ReplyDelete