BAHAN BAHANNYA
- 1/2 kg ubi kentang
- 1 cawan isi udang-dipotong kecil
- 1 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
- 1 tangkai daun sup- dihiris halus
- 1 tangkai cili merah- belah 4 memanjang dan buang biji-ptng kecil2
- 1 biji telur ayam
- Garam secukup rasa
- Minyak secukupnya utk menggoreng
- Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. Goreng sehingga masak,angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat. Lenyek kentang ketika masih panas2 lagi ya.Ketepikan dulu.
- Satukan kesemua bahan2 kecuali telur di dalam satu bekas.
- Ambil sedikit adunan dan kepal2kan. Bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga habis.
- Dalam bekas lain,pecahkan telur dan kocak2kan. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak sehingga berwarna keemas2an.
- Guna api sederhana je. Bila dah masak, angkat & toskan. Sedia untuk di makan bersama soto atau di makan begitu saja.
Sedappnya...peberet saya ni kak yatie...bak seketul..hehehe
ReplyDeletewah begedil udang pula yer kak Yatie...harus cuba ni...mesti sedap...ade la kelainan sikitkan begedilnye tu...amik resepi yer kak...tq
ReplyDeleteSalam kenal Kak Yati,
ReplyDeletesaya copy resepinya ya...
http://my-mintroom.blogspot.com/
sedapnya...nak cubalah....
ReplyDeleteComel2 kak yatie punyer begedil..sy buat begedil ayam je semalam..for myhero..gilaaa! banyak dia mkn..heeee
ReplyDeleteakak!! dah tak sedih kan? kalo tak takkan la penuh pinggan yang kita serupaaaa tu ngan pergedil....saya mmg bengang je kalo beli soto ke apa ke yg ada pergedil mesti dapat satu je..dh la x semenggah...nk exta byr xtra..buat sindiri lagi heaven..ngap satu PINGGAN sambil ayun2 kaki...fuhhhh...chill kak! tapi muka akak tengah sedih lagi comey la...hekhek...bila nk buat kuih talam baru kak? saya dh singsing lengan nk tiru ni...* pehal panjang pulak komen saya kt sini..tapi akak sudi baca kan? kuikuikui...
ReplyDeletenak jugaklah try dengan udang
ReplyDeletepenat baca komen chah...hjt nk kopipes je..haha
ReplyDeletesedapnya begedil kak yatie..dulu saya x reti mkn..lps disunting jejaka keluaran jawa ni baru tahu sedap giler rupanya begedil..haha...meh kak 4/5 ketul..lepas ngidam..*tetiba gosok perut
ct peminat udang..mesti nk cuba resepi nie..mintak izin copy yer
ReplyDeleteterliur pulak tgh ni.... thanks 4 da recipe akak, nnt ptg nk cube... hehe... :)
ReplyDeletesaye pon nak cubalah...
ReplyDeletebest2 boleh try ni
ReplyDelete