Saturday, January 28, 2012

Lemak Pucuk Manis Bersama Labu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni masak ringkas2 je sebab nak pergi jemputan perkahwinan kat rumah kawan. Ingatkan nak cuti masak, tapi macam biasalah Hamka tu mesti nak makan masakkan mamaNya juga. Saya pun masak ringkas2 je, yg penting sedap dan mengenyangkan. Hari ni masak lemak pucuk manis bersama labu, ikan goreng berempah dan sambal tomato. Lauk2 biasa je tapi nak kongsi kat sini juga buat rujukan anak2 di masa akan datang.



Bahan-bahan
  • 1/2 biji labu kuning-kupas dan di potong
  • 1 ikat pucuk manis
  • 2 cwn santan cair
  • 1 cwn santan pekat
  • 1/2 cwn ikan bilis*- buang kotoran,rendam dan toskan
  • 6 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • Garam dan sedikit gula
Cara-Cara
  1. Kupas labu dan potong dadu besar.
  2. Tumbuk halus bahan2 yg bertanda* Masukkan bahan2 yg di tumbuk ke dalam periuk yg berisi labu.Masak sehingga labu sedikit empuk.
  3. Masukkan pucuk manis dan masukkan santan cair. Gaul sebati.
  4. Masukkan garam dan sedikit gula....masukkan santan pekat dan gaul lagi....biarkan hingga mendidih. Setelah siap bolehlah angkat dan hidangkan bersama lauk kegemaran.

4 comments:

  1. tu dia kak yatie.. ni simple2 ek.. dah sedap sangat dah ni.. oo si hamka ni memang susah ni, nanti nak belajar jauh sah sah kerinduan kurus la nanti xdapat makan masakan mak.hehe.. layan kan je la kan anak2 nak makan.. kadang2 bangga gitu,, kdg2 rasa susah juga.. haha

    ReplyDelete
  2. nak pegi pasar malam beli labu...;)

    ReplyDelete
  3. akak...ni memang menu fav saya..boleh bertambah nasi ni..lamanya tak makan pucuk manis ni....org jual pun tak nampak..hehehe...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails