Bahan-Bahan
* 2 ekor ikan pari yg sedang2 je (di kerat2..)
* 2 biji tomato, belah 2 setiap biji
* 1/2 cawan jus asam jawa
* 3 cwn air atau lebih sikit
* 5 tangkai daun kesum
* Garam dan gula secukup rasa
* minyak utk menumis
Bahan di kisar
* 1 cwn lada kering kisar (20 btng)
* 8 biji bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1 inci belacan
* 1 inci halia
* 1 inci kunyit
Cara-Caranya
- Cuci ikan dan toskan. Sementara itu blend bahan2 kisar.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga wangi dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana.
- Tambah garam dan sedikit gula, tuang air dlm 1 cawan, dan kacau rata, biar mendidih.
- Masukkan ikan dan jus asam jawa serta air selebihnya.
- Bila mendidih, masukkan tomato dan rasa kuahnya dan tambah garam jika perlu.
- Masukkan daun kesum dan gaul sebati. Jika rasa dah ok, bolehlah matikan api dan hidangkan.
kak yatie!!!!! sihat ke tu? dah habis dah mengemas ye..tak sabar nak tengok kukis kak yati plak..wah sekarang ni balas dendam dengan makanann yg tak dapat kat sana la ye kak
ReplyDeletesedapnye asam pedas ikan pari kak yatie!!!! mintak sikit leh,hehheehhe....
ReplyDeletetengok asam pedas ni tingat bapa mentua..kalau saya balik sure dia suruh masakkan asam pedas utknya...dia cakap asam pedas mak tak sedap...hehehe. Cian mak mentua kita!
ReplyDeletekak yatie, terliurnya tengok asam pedas....mas pun suka asam pedas, sedapnya hirup kuah asam pedas tu...wah..seronoknya dah balik malaysia...boleh makan macam2, kan kak...mesti dah terubat rindu kat makanan kt sini...he,,he,,
ReplyDeletesalam kak yatie...setiap kali tgk asam pedas..mesti tringat adik ipar saya...
ReplyDeleteasam pedas=adik ipo
he3...biasa ler org jawa..lain bg makanan kami org utara kari :D